Jó hír az örökletes hízásban szenvedőknek: szakemberek szerint ez a megoldás ellene
Genetikai eredetű elhízás? A kutatók szerint ez segít.

no-elhizott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás a legtöbb esetben a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás egyenes következménye, ám bizonyos esetekben genetikai tényezők is meghúzódnak a háttérben.

A Koppenhágai Egyetem kutatói új tanulmányukban arra az eredményre jutottak, hogy ilyenkor a liraglutid nevű hatóanyaggal történő kezelés segíthet.

Jó hír az örökletes hízásban szenvedőknek

Az elhízással küzdő emberek mintegy 2-6%-ánál kimutatható az öröklött hajlam, esetükben gyakran már gyermekkorban túlsúly alakul ki. A Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a liraglutid nevű hatóanyag ilyenkor segíthet a súlycsökkentésben. Ez a vegyület serkenti a GLP-1 nevű étvágygátló hormon kiválasztását, ily módon hatására elkerülhető a szükségesnél nagyobb kalóriamennyiség bevitele.

- A kutatásban részt vevők túlsúlya részben genetikai eredetű. Ezek az emberek állandóan próbálják legyűrni az étvágyukat. Számukra a liraglutid hatékony segítséget nyújthat, hiszen csökkenti az éhségérzetet. A vizsgálat négy hónapja alatt nem csupán kevésbé érezték éhesnek magukat, de testtömegük 6%-át is elvesztették - mondta a tanulmány vezetője, Signe Sørensen Torekov egyetemi tanár.

Cukorbetegség ellen is

A GLP-1 nevű étvágygátló hormon analógjaként működő liraglutid nevű hatóanyag már itthon és külföldön is elérhető egyes, cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekben - hiszen az FDA és az EMA is engedélyezte. Ez a vegyület segíti a vércukorszint szabályozását, és lassítja az étel gyomron való áthaladását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mozgás és egészséges táplálkozás

Akinek genetikai alapja van rá, nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyproblémája, ám az öröklött hajlam nem jelent egyet a feltétlenül bekövetkező elhízással. Rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással elkerülhetők a súlyproblémák és az azok talaján kialakuló betegségek. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi a szakemberek által javasolt minimális mennyiségű heti testedzés.

Látványos fogyások napi fél óra edzéssel

A következő képeken láthatod, hogy akár napi 30 perc edzés is elegendő lehet ahhoz, hogy jelentős mennyiségű plusz kilótól szabadulj meg. Nézd meg a képeket!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük