8 likopintartalmú étel, ami felgyorsítja a fogyást menopauza után: támogatják a máj működését
A likopintartalmú ételek nemcsak a fogyást gyorsítják fel, hanem még bizonyítottan védik a májat is.

GettyImages-465907150
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A likopin egy színanyag, a karotinok közé tartozik. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, tehermentesíti a májat. Az értékes vegyület nemcsak hasznosul az előbb említett szervben, a mellékvesékben és a zsírszövetekben, hanem el is raktározódik.

A máj zsírosodását is gátolja, egyúttal a zsigeri zsírok lerakódását is akadályozza. A menopauzával és posztmenopauzával járó tüneteket is enyhíti, mint a puffadás vagy a hasi elhízás, és még megannyi áldásos tulajdonsága ismert.

Likopintartalmú ételek

A változókor alatt teljesen felborul a hormonháztartás, a nők fokozottan ki vannak téve szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, ami nagy részben a csökkent ösztrogéntermelés eredménye. A likopin segíthet megelőzni az érrendszeri problémákat egy 2021-es kutatás szerint. Emellett kimutatták rákvédő és csonterősítő hatását, és még a szervezet oxidatívstressz-szintjét is csökkenti, felgyorsítva ezzel a fogyást. Általában piros és sárga színű zöldségek-gyümölcsök bővelkednek benne, összegyűjtöttük a legjobb forrásait. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük