Light kóla és alkohol: nagyon kockázatos együtt inni őket
Jó ötletnek tűnhet az üdítővel kalóriát spórolni.

cola-pohar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diéták legtöbbje szigorú alkoholtilalmat rendel el. Nem véletlen, hiszen egy gramm szesz közel ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy gramm zsír. 

Értelemszerűen, minél magasabb egy ital alkoholtartalma, azaz minél töményebb, annál több benne a kalória. 4 cl vodkában vagy rumban például közel 100 kcal található. 

Alkohol a diéta alatt

Bár léteznek alacsonyabb energiatartalmú italok - például a száraz pezsgő a maga 65 kalóriájával egészen beépíthető lenne a diétába -, sokan a töményekkel készült long drinkek mellett teszik le a voksukat. Ahhoz tehát, hogy lelkiismeretük tiszta legyen, édesítőszerrel készült üdítőt választanak az alkohol mellé.

csajos-este-koktelok-buli-koccint-unnepel

A probléma alapvetően ott kezdődik, hogy az alkoholböjt nem véletlen a diéta ideje alatt. Ha valaki hetente egyszer-kétszer sem tudja megállni, hogy igyon, jobban tenné, ha valamilyen száraz bort választana. 

Light szénsavas üdítők

A cukormentes, zéró vagy light jelzéssel reklámozott italok valóban nem tartalmaznak szénhidrátot. A rendszerben pedig épp ez okozza a zavart. A tömény szesz véráramba kerülését éppen a természetes gyümölcscukor vagy az üdítőkben található szénhidrát lassítja. Ha viszont ez a hatás elmarad, korábban beüt az alkohol. A szénsavas üdítők még inkább felgyorsítják a folyamatot a gyomornyálkahártya ingerlésén keresztül: miután a helyi vérbőség fokozódik, az alkohol felszívódása is felgyorsul. 

Aki egy cukormentes, szénsavas üdítővel kevert töményet iszik, két pohár után csoda, ha megáll a lábán. Bár lehet, hogy a napi kalórialimitet betartotta, az alkohol fehérjeszintézis-gátló és dehidratáló hatása miatt tulajdonképpen felesleges volt az aznapi edzés. Az izomerő gyengülése miatt a sérülések is gyakoribbak egy italmámoros éjszaka után, nem beszélve arról, hogy a májat is feleslegesen terheli.

alkohol koktélok piák (3)

Cukros üdítők

Sajnos a cukorral édesített üdítőknek is megvan a hátulütőjük: a vércukor az egekbe szökik a különféle italok és a tömény alkohol hatására, majd meredeken lezuhan. A legjobb, ha italozás közben csipegetsz is valamit, amiben összetett, teljes kiőrlésű szénhidrát található, vagy, ha mindenképp feleseznél, valamilyen rostos üdítővel keverd.

Ezek a szuper alternatívák lehet, hogy neked is meghozzák a kedved, hogy lemondj az édesítőszerrel készült vagy hozzáadott cukorral édesített kísérőkről.

Ezt is szeretjük