Állandóan éhségérzet: akár ez is felelhet a túlsúlyt okozó tünetért!
Friss kutatás!
Német tudósok egy különleges génhibát azonosítottak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra során nem pusztán a vizuális ingereket kell leküzdeni, olykor az éhségérzet legyűrésének a megfelelő módját is el kell sajátítani.

Ez egyesek számára nem kis feladatot jelent, melynek hátterében az Ulmi Egyetemi Klinika orvosainak legújabb eredményei szerint akár ritka génmutáció is állhat.

Genetikai mutáció az állandóan éhségérzet mögött

Német kutatók új, csillapíthatatlan étvágyat és elhízást okozó génmutációt fedeztek fel a véletlen segítségével. Egy hároméves, több mint 40 kilogrammos kisgyereket vizsgáltak - ebben a korban a gyerekek súlya 15 kilogramm körül szokott lenni. A gyerek egyszerűen sosem lakott jól, az ulmi kutatók ennek okát a telítettségi hormon nem megfelelő működésére vezették vissza.

Ritka betegség

Bár az Ulmi Egyetemi Klinika orvosai új betegségnek tartják felfedezésüket, a Német Belgyógyászok Társaságának - DGIM - szakértői erről más véleményen vannak.

- Az ulmi eredmények a tudomány számára értékesek, klinikai szempontból azonban a felfedezett mutáció abszolút ritkaság, ezért valószínűtlen, hogy az alkalmazott gyógymód más túlsúlyosokon is segíthetne - vélekedett Petra-Maria Schumm-Draeger, a DGIM vezetőségi tagja.

Leptinhiány is lehet a hízás oka

A leptin működését már 20 éve ismeri a tudomány. A zsírszövetben képződik, és az agyban gátolja a táplálékfelvételt. Ha a hormon hiányzik, a telítettséget jelző anyag nem jut el az agyba, ezért az evés féktelenül folytatódik. A leptinhiányból származó hízás már ismert jelenség.

A szervezet hormonhiánynak érzékelte

Bár az ulmi gyermek szervezete elegendő leptint termelt, a kutatók egy mutációval találták szemben magukat. A hibás hormon így nem tudott a leptinreceptorhoz kötődni, tehát működésbe sem tudta hozni azt.
Wabitsch, a klinika gyermekendokrinológiai és -diabetológiai osztályának vezetője a következőképpen magyarázta a jelenséget:

- Nem ért célba a hírvivő anyag információja, amit a szervezet hormonhiánynak érzékelt. Ez azonban nem volt mérhető, mert a vér hormonszintje megfelelő volt.
Mióta a gyerek a leptin hormon egy mesterségesen előállított formáját kapja, kevesebbet eszik, és fogyott is - adta hírül Martin Wabitsch kutatócsoportja a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban.

Ezt is szeretjük