Fordítsd vissza az elhízást a jóllakottsághormon segítségével - Gyakran csak ez működik
A leptin kulcsszerepet játszik a túlsúly kialakulásának megakadályozásában.

zsirsejt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori tévhit a fogyni vágyók körében, hogy az éhséget az akaraterejüket használva kellene legyőzniük. Valójában egy jó étrendnek nemcsak a kalóriaszámolgatás a része, de a jóllakottság elérése és az éhség kordában tartása is. Enélkül sosem válik tarthatóvá az elért súly, és nem történhet meg az életmódváltás.

A megfelelő étvágyért több hormon munkája felelős. A folyamatok egyik kulcsszereplője a leptin, melyet jóllakottsághormonként is emlegetnek. Az elhízottak körében gyakori, hogy hiába van sok a szervezetükben, mégsem reagálnak megfelelően a leptinre, ugyanis rezisztensek rá. Ez durván megnehezíti a fogyást, de nem lehetetlen tenni ellene.

A leptin rezisztencia

A leptint a zsírsejtek termelik. Minél több van belőlük, és minél nagyobbak, úgy nő meg a leptin szintje is a vérben. Ezt a hipotalamusz érzékeli az agyban, mely a leptin mennyisége szerint eldönti, hogy van-e elég zsírtartalék. Ha igen, akkor leállítja az evést. Ha nem, akkor továbbra is fennáll az éhség, sőt, tartós koplalás esetén az agy az anyagcserét is lassítani kezdi, hogy takarékoskodjon.

Ez a rendszer kellene, hogy megvédje az embereket a túlevéstől és a túlzott soványságtól, egyik sem szolgálja ugyanis a túlélést a természetben. A leptinellenállás azonban felborítja az egyensúlyt.

clean eating etelek

A túlsúlyos és elhízott szervezetben bőven van annyi zsír, hogy a leptin azt jelezze, a raktárak megteltek. A hormon magas szintje ellenére az agy mégis annyi táplálék fogyasztására ad ki utasítást, mint akkor, ha a test éhezne, és tartalékok képzésére lenne szükség. Ezzel párhuzamosan a hipotalamusz az energia konzerválására is törekszik, így fáradtságérzéssel akadályozza, hogy a szervezet túl sokat mozogjon, és extra energiát égessen.

A leptinrezisztenciát nem megfelelően kezelő étrendek - mint a legtöbb divatdiéta - nem tudnak hosszútávon eredményeket elérni. Amíg az étvágyat úgy alakítja ki az agy, mintha egy jóval nagyobb testet kellene fenntartania, addig nem lesz végleges a fogyás, csak jojózás érhető el.

A leptinrezisztencia hátterében egy amerikai klinikai összegzésnek a következőket sikerült azonosítani.

  • Gyulladás: a gyulladásra utaló markerek jelenléte a vérben hozzájárul a hipotalamusz leptinellenállásának kialakulásához. A túlsúly felerősíti a testben a gyulladást.
  • Szabad gyökök: a vérkeringésben jelen lévő, túlzott mennyiségű zsíranyagcsere-termék belezavarhat a leptin jelzésrendszerébe.
  • Túlzottan sok leptin: a hirtelen felszedett kilókhoz gyorsan alkalmazkodik a szervezet, és nem akar a tartalékoktól többé megválni.

A leptinrezisztencia állapotát és az elhízást ezekre tudatosan odafigyelve lehetséges csak visszafordítani. Ha plusz kilók vannak rajtad - különösen a has környéken -, akkor jó eséllyel valamilyen fokig érintett vagy a problémában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A leptinellenállás felszámolásában a gyulladás csökkentése az egyik legfontosabb. Ehhez a következő lépések szükségesek.

  • Clean eating: a tiszta étkezés táplálkozási alapelvekből áll, melyek elutasítják az erősen feldolgozott - cukrot, fehér lisztet, tartósítószert, színezékeket, mesterséges ízfokozókat tartalmazó - ételeket. Helyette a lehető legtöbbet természetes, nyers alapanyagokból kellene készíteni.
  • Oldható rostok: ezek a rostfélék segítenek a bélrendszer egészségének megőrzésében, helyreállításában, ami a gyulladás csökkenésének is előfeltétele.
  • Mozgás.
  • Megfelelő mennyiségű alvás.
  • A trigliceridszint csökkentése: a vérben lévő trigliceridek gátolják a leptin érzékelését. Mennyiségük csökkenthető, ha korlátozod a szénhidrátbevitelt, és a lassú felszívódású forrásokra térsz át, mint a zabpehely, a teljes kiőrlésű lisztek és tészták, valamint a zöldségek.

Ebből is látszik, hogy ezeket a szokásokat nem véletlenül tartják egészségesnek. Nem elég azonban időszakosan, egy-két napig többet aludni, pár hétig edzeni és nyers alapanyagokból főzni. A leptinrezisztencia visszafordításához és a végleges fogyás eléréséhez ezeket az életmód részévé kell tenni.

Javítsd az inzulinérzékenységed!

Az inzulin szintén kulcsfontosságú az egészséges testsúly kialakításában. Elmondjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy megfelelően érzékeny legyen rá a szervezeted!

Ezt is szeretjük