Rendbe teszi a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat: 5 étel, amiből egyél sokat

Az emberi test nem tud krómot előállítani, így azt mindenképpen ételeken keresztül kell a szervezetbe juttatni.

Krómban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A króm nyomelemként fontos része a fogyókúrának, ugyanis kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, javítja az inzulin hatását, ezáltal stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, valamint a koleszterinszintet is.

A króm segíti, az inzulinnal karöltve, a cukormolekulák sejtekbe jutását, ahol a cukor aztán energiává alakul át, így elengedhetetlen az emberi szervezet energia-háztartásának megfelelő működéséhez és a fogyás beindulásához.

Hogyan segíti a króm a fogyást?

A nyomelemet a fogyókúrázók és a testépítők egyaránt használják. Tanulmányok kimutatták, hogy az étrend-kiegészítőkben található króm-pikolinát szedésével csökkent a testzsír, az izomtömeg mérete azonban nem változott, ezért is ilyen közkedvelt a diétázók körében. 

GettyImages-944082420

Mivel a króm hatással van a glükóz-, valamint zsíranyagcserére, fogyasztása csökkenti az éhséget és a cukor iránti sóvárgást is. Patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy azoknak a rágcsálóknak, amelyek napi 50 mikrogramm krómot kaptak, a placebóhoz képest csökkent az éhségérzetük és zsírtömegük. 

Mit okoz a hiánya?

Hiányában megnő az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye, de a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója is, ha a szervezet nem kap elegendő mennyiséget belőle. A krómhiány fáradtsághoz, levertséghez, de akár ideges, stresszes állapothoz is vezethet. Mivel az emberi test nem tud krómot előállítani, így azt mindenképpen ételeken vagy táplálékkiegészítőkön keresztül érdemes a szervezetbe juttatni. A napi ajánlott mennyiség 25-30 mikrogramm.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A króm leggyakrabban előforduló két formája a hexavalens és a trivalens. Míg előbbi az ipari szennyezésekből - olaj- és szén-, hulladékégetés - származó toxikus forma, addig utóbbi az, amely az élelmiszerekben megtalálható, nagyjából kevesebb mint 2 mikrogramm mennyiségben. 

Brokkoli

A brokkoli magas rost- és krómtartalma, valamint vízhajtó hatása miatt ideális a fogyókúrázók számára. Fél csésze belőle 11 mikrogrammot tartalmaz, ami nagyjából a napi adag felének felel meg.

Teljes kiőrlésű gabonák

Az árpa és zabpehely is gazdag krómban. Sokáig laktatnak, csökkentik az étvágyat, és kevesebb kalória jut a szervezetbe. Rosttartalmuknak hála segítenek az anyagcsere megfelelő működésében. Az árpa egy adagja nagyjából 8, a zabpehely átlagosan 5 és fél mikrogramm krómot tartalmaz.

GettyImages-494440700

Szőlő 

A szőlő vagy a belőle készül bor is remek krómforrás - utóbbi segít növelni a jótékony bélbaktériumok számát az ember bélflórájában, ennek köszönhetően pedig közvetve segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és alacsonyan tartani a súlyt. Persze csak mértékkel fogyasztva, heti egy-két pohár száraz vörösbor formjában.

Paradicsom

A nyers paradicsom krómtartalma segít a vércukorszint stabilizálásában, és mivel szinte nincs benne kalória, rostokban viszont gazdag zöldségről van szó, a fogyást is nagymértékben elősegíti.

Marhahús

A marhahús 100 grammja 3 mikrogramm krómot tartalmaz, de nem csak ezért lehet tökéletes társ a fogyókúrában: fontos fehérjéket juttat a szervezetbe, és olyan értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, foszfor, cink vagy B12-vitamin, ami segíti a vörösvérsejtek termelődését, ez pedig a szervezet hatékonyabb energiafelhasználásához is hozzájárul.

Májvédő ételek

Aki hasi hízásra hajlamos, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a mája jó állapotban legyen.

10 étel, amit enned kell, ha hasra hízol: ha a máj nem jól dolgozik, nem fogysz le

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük