Ez történik a szervezetedben, ha mindennap megeszel 3 körtét
Szinte csodákra képes az egyszerű gyümölcs!

korte2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindennap egy alma, az orvost távol tartja - szól a régi mondás. Rokonáról, a körte jótékony hatásairól azonban kevesebbet beszélnek.

Pedig, ha salaktalanítani szeretnél, gyorsítanád az emésztésed, illetve megszabadulnál pár fölös kilótól, nem árt ismerned.

Három körte naponta

Az alábbiakban összegyűjtöttük, körülbelül mennyi tápanyagot tartalmaz három körte. Ha szeretnél ennyit bevezetni az étrendedbe, ügyelj a fokozatosságra: először csak napi egyet fogyassz, és, ha nem puffadsz tőle, a következő napokban már kettőre, majd háromra emelheted a napi adagodat.

Mi van benne?

  • 300 kcal
  • 33 g rost
  • 0,5 g zsír
  • 1,6 g fehérje
  • 540 mg kálium
  • 82 gramm szénhidrát

A rostok szerepe

Táplálkozási szakemberek szerint egy felnőtt ember számára az egészséges anyagcsere-működés szempontjából napi 30-40 gramm rostfogyasztás ajánlott. A fentiekből látszik, hogy mindössze napi három körte elegendő ahhoz, hogy fedezze ezt a mennyiséget.

Gyorsabb fogyás, csökkenő rákrizikó

Az oldható és oldhatatlan rostok hiányában emésztőrendszeredben nem tudnak kellő gyorsasággal haladni a táplálkozás során bevitt élelmiszerek. A gyors anyagcsere és a rostban gazdag táplálkozás azonban a fogyás záloga, hiszen így a salakanyagok nem ragadnak le hosszú időre az emésztőrendszerben, nem nehezítik a tápanyagok felszívódását.

De nemcsak a fogyásban asszisztál a körte: magas rosttartalmával a hazánkban második legtöbb halálos áldozatot szedő daganatos betegség, a vastagbélrák megelőzésében is hasznos segítség lehet.

Kiegyensúlyozott vércukorszint

A körte fogyasztása még cukorbetegeknek is ajánlható, hiszen alacsony - 36-os - glikémiás indexével segít kiegyensúlyozottá tenni a vércukorszintet. De nemcsak a már kialakult betegség esetén segít, hanem magas rost- és alacsony cukortartalma miatt a megelőzésben is.

Laposabb has

A magas rosttartalom mellett egy másik előnyös tulajdonsággal is bír a gyümölcs. A körtében lévő kálium segít helyrebillenteni a túlzott sófogyasztás következtében felborult vízháztartást. Napi három körte elég ahhoz, hogy a deréktájékon felgyülemlett felesleges folyadéktól megszabadulj, így hasad már egy hét alatt laposabb lehet.

Ezt is szeretjük