Sokáig laktat, és segíti az emésztést: így készül a pofonegyszerű koreai tojástekercs

A koreai tojástekercs tele van fehérjével és rostokkal, kiváló választás reggeli gyanánt.

GettyImages-1414878734
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tojás, zöldségek, fűszerek és némi kézügyesség - mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy elkészüljön az ízletes és kiadós koreai tojástekercs, más néven gyeran-mari.

A különleges reggeli olyan alapanyagokból áll, amik fehérjékkel és élelmi rostokkal látják el a szervezetet, támogatva az emésztést és elnyújtva a jóllakottság érzetét.

Így készül a koreai tojástekercs

Korábbi cikkünkben már fejtegettük azt, hogy mi lehet a titka a koreai nők karcsúságának, és a kulcs az életmódjukban, táplálkozásukban rejlik. Étrendjük jelentős részét fermentált élelmiszerek teszik ki, melyek remek probiotikum-források, ezek segítik kiegyensúlyozni a bélflórát, csökkentik a gyulladást és a puffadást. 

GettyImages-1402871163

Ezenkívül még a tojás is gyakran megjelenik tradicionális ételeik között, ami az egyik legjobb fehérjeforrás, egy nagyobb darabban összesen 4,8 gramm protein található. Az anyagcsere működése függ a genetikától is, de a magas fehérjetartalommal bíró élelmiszerek fogyasztása felgyorsítja a metabolizmust. Emellett bővelkedik D-vitaminban és kalciumban is, melyek együtt bizonyítottan elősegítik a fogyást. Reggeli gyanánt az egyik legjobb választást, hiszen egy 2008-as tanulmányban is kimutatták, hogy azon túlsúlyos résztvevők, akik tojást fogyasztottak a nap első étkezésekor, több kilót fogytak, mint akik szénhidrátban gazdag fogással indították a napot - történt mindez annak ellenére, hogy kalóriatartalom szempontjából nem volt különbség.

A nem mindennapi reggeli másik fő összetevői a zöldségek, amik idény szerint variálhatóak. Legyen szó bármilyen fajtáról, kiváló rostforrásnak minősülnek. Az alaprecept szerint répa, vöröshagyma, zöldhagyma és gomba kell bele, de akár sajtok, húskészítmények is belekerülhetnek. Mindenesetre kerülendőek a felvágottak, mert általában magas sótartalommal bírnak, és olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amik vízvisszatartást okozhatnak, és az egészségnek sem tesznek jót. Javasolt inkább zöldségeket belekeverni a tojásba, melyek rosttartalmuknak hála gátolhatják az elhízást, és még az emésztési folyamatokat is támogatják. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Hozzávalók

  • 5 nagyobb tojás
  • 1 evőkanálnyi 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • negyed teáskanálnyi ételecet
  • 1 kisebb répa kockára vágva
  • 1 kisebb vöröshagyma negyede kockákra vágva
  • 1 szál zöldhagyma apróra vágva
  • 4-5 szeletelt gombafej 
  • kókuszolaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A tojásokat verd fel egy mélytányérban, add hozzá a sót, a borsot, a tejet és az ecetet. Miután teljesen egynemű lett, egy fémszűrőn csurgasd át a keveréket, hogy kiszűrd belőle a nagyobb darabokat. Egy teáskanálnyi kókuszolajon pirítsd meg a zöldségeket és a gombát egy serpenyőben, szórd meg sóval, borssal. 4-5 perc után vedd le a tűzről, és várd meg, míg langyosra hűlnek a zöldségek, majd add hozzá a tojásos elegyhez.

GettyImages-694872240

Ezután egy teáskanálnyi kókuszolajon a keverék egyharmadát kezdd el melegíteni, figyelj arra, hogy alaposan oszlasd el a serpenyőn. Amikor már a tojás összeállt, nagyjából 3-4 perc elteltével egy konyhai spatulával vagy fordítókanállal kezdd el felhengergetni a rántottát egészen addig, míg nagyjából 75%-ban feltekerted. Ha kell, adj hozzá még egy kis olajat, majd a tálkában lévő zöldséges tojáskeverék felét öntsd az üres helyre, és oszlasd el rajta. Amikor már a tojás megsült, akkor ismét hengergesd fel az előbb részletezett módon. Végezetül add hozzá a maradék tojást is, 2-3 percig süsd, majd ezt is tekerd fel, ezúttal végig. Ezután még a tekercsnek az oldalait is pirítsd 1-2 percig. Vedd ki a hengert, majd amikor már kicsit kihűlt, vágd fel kétujjnyi vastagságú darabokra. Ha maradt, elteheted későbbre, a hűtőben 2-3 napig eláll. 

8 étel, amitől nagyon vizesedik a test

Bizonyos ételek vízvisszatartást okozhatnak, fogyasztásukat érdemes minimálisra csökkenteni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük