Lassabban öregszik, aki diétázik? Ezt gondolják a tudósok a tartós kalóriamegszorításról
Kevesebb kalória, hosszabb élet? Nem mindenki ért egyet. Van, aki szerint a koplalás öregít.

etel meroszalaggal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem is olyan rég még arról szóltak a kutatások, hogy a csökkent kalóriabevitel sikerrel veszi fel a harcot az öregedéssel és az öregedés okozta betegségek kialakulásával, azonban néhányan nem értenek egyet az eredmények értelmezésével, szerintük a koplalás kifejezetten rosszat tesz a szervezetnek.

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról, hogy egy majmokon végzett kísérlet szerint azok a főemlősök, akik 25%-kal kevesebbet ettek, sokkal nagyobb eséllyel kerülték el az öregedés olyan kísérőjelenségeit, mint a szív- és érrendszeri betegségek. Ennek a lelassult emésztéshez van köze.

Hogyan hat a koplalás az öregedésre?

Számtalan kutatás igazolja, hogy a csökkent kalóriabevitel segíthet küzdeni a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór ellen. A lassabb anyagcsere ugyanis - korábbi feltételezésekkel ellentétben - lassítja az öregedés folyamatát is. 

vegan

Japán Okinawa nevű szigetén legendásan magas az átlagéletkor, sokkal magasabb, mint az ország más prefektúráiban, egy nyolcvanas évekbeli kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez talán a lényegesen alacsonyabb kalóriabevitelnek köszönhető. Az okinawai általános iskolások ugyanis átlagosan 38%-kal, míg a felnőttek 20%-kal kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint a Japán más területein élők. A sziget lakosságának körében mégis 40%-kal ritkább a szívbetegségből, rosszindulatú daganatokból vagy agyér-elmeszesedésből következő halálozás. Persze, a tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy ebben más tényezők - mint a tiszta levegő és a mozgásban gazdag életmód - is komoly szerepet játszhatnak.

Ugyanakkor néhány kutató arra figyelmeztet, hogy a csökkent tápanyagbevitel hozzájárulhat a bőr gyorsabb öregedéséhez, a rugalmassága elvesztéséhez, valamint egyéb életminőségbeli romlásra is számítani lehet a hosszú időn át tartó koplalás következtében.

Ráadásul a tartós kalóriabevitel-csökkentéssel kapcsolatos kísérletek jó részét állatokon végezték, az emberkísérletek vagy nem fedtek le elég hosszú időt, vagy analitikus jellegűek voltak, mint az okinawai, mely egy létező jelenségre próbált magyarázatot találni. Nem lehet tehát biztosan megállapítani, hogy a koplalás meghosszabbítja az életet, és vele együtt javítja az életminőséget is. Ugyanis lehet, hogy néhány százalékos kalóriabevitel-csökkentéstől tovább él egy-két évvel az ember, de ugyanakkor ez együtt járhat a libidó csökkenésével vagy tartósan csökkent testhőmérséklettel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eltelítő ételek diétához

Ezek a rostokban gazdag nassolnivalók nem dobják meg a vércukorszintet. Egy adag belőlük még az 500 kalóriát sem éri el, így a nap bármelyik szakában ehetőek, és garantáltan sokáig nem éhezel meg utánuk.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük