Fiatalít és fogyaszt, a többség mégsem eszik belőle eleget - Így vihetsz be több kollagént
Mutatjuk, miben találsz kollagént, és elmondjuk, miként hat.

voros hus fuszerekkel
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Palást, korona, fényűző aranypompa: 2019-ben ezeket az esküvői ruhákat fogjuk imádni »

Ha ezt iszod, ragyogni fog a bőröd: trópusi vitaminbomba borús, őszi napokra »

Christy Turlington Photoshop nélkül: a 49 éves modell gyönyörűbb, mint 20 éve »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kollagén természetes módon van jelen az emberi szervezetben. Ez a zselés anyag megtalálható a bőrben, csontban, izomban és kötőszövetekben, melyekben ez a különleges fehérje támogatja a szervek és szövetek elasztikusságát.

Funkciója, hogy regenerálja a bőrt, javítja az ízületek mozgását, sőt, könnyebbé teszi a fogyást, mivel aktívan közreműködik az anyagcserében, és étvágycsökkentő hatással bír. A szervezetben a kollagén mennyisége már 25 év felett csökken. Mivel a kollagén a test egyik legfontosabb fehérjéje, hiszen a teljes fehérjetartalom 30%-át teszi ki, pótlása diéta vagy fogyókúra periódusában különösen ajánlott.

A kollagén és a fogyás

A kollagénnek elsődleges szerepe van az izomépítésben, az izmok fenntartása pedig sok kalóriát igényel, ami felpörgeti az anyagcserét. A kollagén segítségével alakul át a szénhidrátokból származó glükóz energiává. 

húsleves

Antioxidánsokkal kombinálva ez a zselés anyag regenerálja és újjáépíti a sejteket, emiatt a test feszesebb és formásabb lesz. Intenzív, rendszeres mozgás, edzés esetén elengedhetetlen pótolni, hiszen mintegy katalizátorként működik a test megújításában.

A kollagén természetes forrásai

Az egészségtelen táplálkozás és a fogyókúra kellemetlen velejárója a megereszkedett, ráncos és fénytelen bőr, valamint az izomtömeg csökkenése. Ha ezt ellensúlyozni szeretnéd, fogyassz minél több természetes kollagénforrást a mozgás mellé. Ilyenek a csontleves vagy a húsleves, a halak és sovány húsok, a piros bogyós gyümölcsök és a fokhagyma, melyekben egyaránt van kollagén. A főzött húsok zselatintartalma kiemelkedően magas, ahogy a kocsonyáé is.

A sötét leveles zöldségek, mint a spenót és kelkáposzta, óvnak a szabad gyökök ellen, melyek lebontják a kollagént. A narancsszínű zöldségek, mint a répa és édesburgonya, A-vitaminban gazdagok, mely helyreállítja a sérült kollagénmolekulákat. Emellett a szervezeted saját kollagéntermelését fokozhatod, ha a fehérje előállításához szükséges C-vitamint biztosítod számára.

A kollagénes táplálkozáskiegészítőkről

A hidrolizált kollagénhez kapszulákban és táplálékkiegészítőkben jutsz hozzá. Ez a kollagén származhat csontokból és porcokból, és feldolgozás után lesz alkotóeleme a fogyókúrás termékeknek. 30 éves kor felett bátran pótolhatod táplálékkiegészítőkkel, magasabb dózisban is.  

Normál esetben húsztól harmincéves korig napi 5 gramm, harminctól ötven évig napi 10 gramm kollagén szükséges. A fogyókúra és torna által igénybe vett szervezet napi szükséglete ennek a másfélszerese is lehet, így fontos legalább naponta egyszer fogyasztani a fent felsorolt kollagénforrásokból, miközben a napi C-vitamin-bevitelt is ajánlott 2-3000 milligrammig emelni.

Fogyasztó, agyvédő ételek

A következő táplálékok nemcsak a diétát könnyítik meg, de rendszeres fogyasztásuk mellett jelentősen csökken az Alzheimer-kór és a demencia kockázata is.

Ezt is szeretjük