Kiiktatja a zsírcellákat az új fogyókúrás szer: a kísérletek alatt már jól szerepelt
Egészen új szempontból alkották meg a szert a Texasi Egyetem orvoskutatói.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években számtalan tudományos kutatás bebizonyította, hogy a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nem kizárólagos okozói a túlsúlynak. Az elhízásnak egészségügyi, genetikai háttere is lehet, így egyértelművé vált, hogy a fogyókúrás szereknek létjogosultsága van.

Az azonban, hogy egyetlen tablettától, különösebb életmódváltás, illetve orvosi beavatkozás és egészségügyi kockázatok nélkül lefogyhass, egyelőre még csak álom. A Texasi Egyetem kutatói azonban már kísérleteznek egy új szerrel, ami kézzelfogható közelségbe hozhatja az áttörést.

A rák miatt kezdték meg a kutatást

A Science Translational Medicine című lapban megjelent beszámoló szerint a texasi kutatók egy olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely segíthet megállítani a hízást, és képes lebonatni az évek során felgyülemlett fölösleges zsírokat is.

Az egyetem tudósai alapvetően rákkutatással foglalkoznak, emiatt került a kutatás látószögébe maga az elhízás is.

- Az elhízás az egyik legsúlyosabb rizikófaktor, ha a daganatos megbetegedések kockázatáról beszélünk - mondta el dr. Wadih Arap, a tanulmány társszerzője. - A rákot tekintve a túlsúly közel azonos kockázatot jelent, mint például a dohányzás, ám szerencsére egyik állapot sem megmásíthatatlan.

Azért is fontos, hogy mielőbb megtaláljuk a megoldást, mert a túlsúlyos rákos páciensek rosszabbul reagálnak a sugárkezelésre és a kemoterápiára is - mondta a doktornő.

Biztató eredmények

Dr. Renata Pasqualini, a tanulmány társszerzője szerint az eddigi fogyókúrás kutatások és a zsírégetés beindítására kifejlesztett gyógyszerek akkor buktak el, amikor a kísérleti egereknél jól bevált szereket főemlősökön vagy embereken is kipróbálták. A rágcsálok anyagcseréje, emésztése, illetve a központi idegrendszere, amely az éhségérzetet és a jóllakottságot szabályozza, teljesen különbözik ugyanis a főemlősökétől.

Pasqualini szerint ezért volt kiemelkedően fontos, hogy a gyógyszert olyan állatokon teszteljék, amelyeknél az elhízás és a súlyvesztés az emberéhez közel teljesen azonos metódusokon alapszik.

A négyhetes kísérlet alatt ezért olyan majmoknak adtak a gyógyszerből, amelyek a korábbi években elhíztak.

Pasqualini fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem adtak semmiféle olyan szert a majmoknak, ami súlynövekedéshez vezetett volna, a régóta fogságban élő állatok a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás hatására, spontán módon híztak meg, míg egyes társaik vékonyabbak maradtak - éppen úgy, mint az embereknél.

A négyhetes teszt végére a majmok, akiket a fogyókúrás szerrel kezeltek, testsúlyuk 11%-át leadták, míg a kontrollcsoportban tartott állatok súlya nem változott. A kezelt főemlősök testtömegindexe és hasi térfogata szintén csökkent, míg a kontrollcsoportnál ezek az értékek is változatlanok maradtak.

A zsírcellákat veszi célba

A kutatócsoport szerint a fogyókúrás szer, amit Adipotide névre kereszteltek, azért különbözik a korábbi szerektől, mert egészen más új aspektusból közelítették meg a kifejlesztését.

A korábbi szerek megalkotásakor ugyanis a kutatók alapvetően az étvágy csökkentését, illetve az anyagcsere felgyorsulását próbálták meg elérni, ám ezeket az eredményeket többnyire el kellett vetni a veszélyes mellékhatások miatt.

Az új gyógyszer ehelyett egy olyan hatóanyagot tartalmaz, ami megköti a fehérjéket a zsírokat tápláló véredények felszínén. A gyógyszerben emellett van egy szintetikus peptid is, ami megbontja a zsírcellákat: a vérellátás megszűnik, a zsírcellák felszívódnak, és az anyagcsere felhasználja őket.

A mechanizmusból adódik, hogy a gyógyszer valóban a zsírok elégetésével okoz súlyvesztést, nem a vizet vonja el a testtől, és az izmokat sem pusztítja el. További előnye, hogy a gyógyszer nem az úgynevezett jó zsírokat, vagyis az energiaellátásért felelős barna zsírokat támadja meg, hanem a fehér zsírokat: ez az a zsírréteg, ami elsősorban a hason, közvetlenül a bőr alatt rakódik le, és a kutatók szerint ez a legveszélyesebb az elhízott páciens egészségére, mivel a keringési rendellenességek és a daganatos megbetegedések egyik fő kiváltó oka lehet.

Ezt is szeretjük