A legerősebb zsírégető mozgásnak tartják: kettlebelledzésterv kezdőknek - Otthon is elvégezhető
Az egyik leghatékonyabb kardiotorna a kettlebelledzés. A súlyok különleges kialakításának köszönhetően a test minden pontját át lehet mozgatni vele.

kettlebell nyitó kezdő edzés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első kettlebell megvásárlásakor a jóleső elégedettségérzet után sokan arra döbbennek rá, hogy eléggé tanácstalanok az ügyben, milyen gyakorlatokat is lehet végezni a sporteszközzel. 

Ez a furcsa, fogantyúval ellátott, gömbsúly rengeteg lehetőséget rejt magában a különleges kialakításának köszönhetően. A súly középpontja az eszköz alján helyezkedik el, így összetett izommunkákat lehet végrehajtani vele - egy óra edzéssel akár 1060 kalóriát is el lehet égetni. Emellett fejleszti az izomzatot, formálja a testet. Az izmok energiaigénye nagyobb, mint a zsíré, ezért egy idő után már edzés nélkül is több kalóriát éget a szervezet.

Kettlebelledzésterv kezdőknek

A kettlebell használata nem egyszerű, oda kell figyelni a gyakorlatok helyes végrehajtására. Többféle súly kapható, a teljesen kezdőknek a négy kilós ajánlott, ezután jöhetnek a nyolc kilós bellek. Van, ahol hat kilós súly is kapható. Mindenképpen érdemes őket párban venni. Az edzés előtt mindenképpen ajánlott bemelegíteni a húzódások, balesetek elkerülése végett. Bokakörzést, térdkörzést, csípőkörzést, vállkörzést és a fejkörzést is javasolt elvégezni a gyakorlatok előtt, ezen kívül oldalra és az előre hajlások sem ártanak. A felugráló guggolás is segíthet felkészíteni a testet a mozgáshoz. Összeállítottunk egy edzéssort, amivel elsajátíthatod az alapgyakorlatokat - képeken a mozdulatsorok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Deadlift

Az alapedzés részét képezi a deadlift. A kettlebellt tedd le kis távolságban magad elé, majd a combot hajlítva, egyenes háttal fog meg, és továbbra is tartva az egyenes hátat emeld fel. A sarkak nem emelkednek fel a gyakorlat közben, a fenék megy hátra. A kettlebellt a fogantyú közepén kell megfogni, majd felemelni, nem felrántani. 3x15 mozdulattal érdemes kezdeni.

kettlebell 8kész
Fotó: Getty Images Hungary

Felhúzás

Eggyel nehezebb verziója mellkasig felhúzni a súlyt. Lényege, hogy nem lendületből, hanem izomból kell emelni a kettlebellt. Ekkor főleg a mellizmok dolgoznak, de a váll, törzs, comb és hasizom is használatban van. A hát végig egyenes, a karok a vállig emelkednek. Figyelj, hogy a gyakorlat végén vállból emelj. 2x15 mozdulat szintén elegendő ebből.

Guggolás

Az egyszerűnek tűnő gyakorlat a combizmokon át a hátizmokat, törzsizmokat, hasizmot és vállizmot is mozgatja. Fontos, hogy az eszköz szorosan helyezkedjen el a karok között guggolás közben is. Vállszéles terpeszben kell végezni a gyakorlatot, a hát maradjon egyenes, nem szabad nagyon bedőlni. Érdemes 2x10 mozdulattal kezdeni.

Swing

Az egyik legismertebb gyakorlat a kétkezes lendítés vagy swing. A mozdulat közben főleg a farizmok, a törzs és a hasi oldalsó izmok dolgoznak. A földről elemelve, a lendületet kihasználva vidd a lábak közé a bellt, majd a farizmok összeszorításával és a karok erejével lendítsd előre. Fontos, hogy nem emelni kell az eszközt, hanem belengetni, és a csípő előrelendítésével mozgatni. Eközben a csuklónak nem szabad megtörnie. Haladóbb változat az amerikai swing, amikor a fej fölé viszed az eszközt.  Kezdetnek 2x10 mozdulat elegendő.

A nyolcas figura

A nyolcas figura megdolgoztatja a hasizmokat, a combizmot és a karizmokat. Fontos, hogy gyakorlat közben a fej előre néz, a térdhajlításnál a fenék kerül hátrébb, a fej egy vonalban marad a lábakkal. A kettlebellt a lábak között egy 8-ast leírva kell adogatni egyik kézből a másikba. A gyakorlatot mindkét irányba érdemes elvégezni, 10-10 mozdulattal ajánlott kezdeni.

Adogatás

A váll, a mell és a törzsizom átmozgatására a képen látható módon kell a test körül egyik kézből a másikba adogatni a kettlebellt. A lábak egyenesen maradnak, a törzs sem fordul el adogatás közben. A kezdetekben ebből elegendő mindkét irányba 15-15 mozdulatsor, a terhelhetőség függvényében lehet növelni a számot.

Mérlegállásban kitartott deadlift

Kicsit bonyolultabb verzió a mérlegállásban kitartott deadlift, ahol törzs és a vállizom mellett a fenékizmok is munkához látnak. Vedd az egyik kezedbe a súlyt, állj egyenesen, majd indítsd el a mérlegállást, a másik térdet enyhén behajlítva. A hátadat tartsd egyenesen, ne hagyd beesni. A térd vonaláig vidd a súlyt, majd egyenesedj fel. Figyelj oda, hogy a csípő ne forduljon ki. Ha ez nehéz, a láb maradhat hajlítva is. Mindkét oldalra 15 ismétlés ajánlott az elején.

8 szuper gyakorlat integetőháj ellen

Az alábbi gyakorlatok kiválóak, ha a bicepsz, tricepsz vagy vállizom erősítéséről van szó. Mutatjuk!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük