Izom lesz zsír helyett 2 hónap alatt, ha így edzel - Napi 10 perc kell hozzá
Magyarországon is egyre népszerűbb a kettlebell, más néven girya. Nem véletlenül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kettlebell vagy más néven girya egy öntöttvasból vagy acélból készülő sporteszköz, amelyet számos zsírégető gyakorlat során használhatsz. A kettlebell segítségével nemcsak súlyzós gyakorlatokat végezhetsz, de javíthatod az ízületeid hajlékonyságát, erősíthetsz és kardiózhatsz is.

Az eszközt az 1700-as években használták először Oroszországban termények mérésére, ám a gazdák már ekkor is emelgették erejüket fitogtatva a fesztiválokon. Később a szovjet seregben terjedt el erőnléti edzésként a girya emelgetése.

Mire hat a kettlebel?

A tipikus kettlebell-edzések remekül erősítik a fizikumot és növelik a kitartást. különösen alkalmasak az emelések a derék, a lábak és a vállak formálására, ám léteznek hasizmot erősítő gyakorlatok is. Az alapmozdulatok között lóbálások, emelések és olyan gyakorlatok találhatóak, amelyek az egész testet megmozgatják. Ezek többsége a mezőgazdasági életben végzendő mozdulatokat imitálja, így kissé hasonlíthatnak az ásásra vagy kaszálásra.

Előnye a kettlebellnek, hogy a különböző súlyok kiválasztásával fokozatosan haladhatsz a saját tempódnak és céljaidnak megfelelően, míg az edzésekkel nemcsak kalóriákat égetsz, de az erőnlétedet is komolyan fejleszted.

Miért jó a fogyáshoz?

A gyakorlatok sokban hasonlítanak az aerobikra vagy az intervallum edzésekre, ráadásul nagyon intenzívek. Egy tízperces kettlebell-gyakorlatsorral közel 200 kalóriától szabadulhatsz meg, ami kiemelkedő, hiszen ez csaknem három kilométer futásnak felel meg.

Mivel a kettlebell segítségével számos izomcsoportot mozgathatsz meg egyszerre, nem kell nagyon sokféle gyakorlatot végezned, elég néhányat többször megcsinálni, hogy a teljes testedet megdolgoztasd.

A kettlebell-tréningek viszonylag szerény veszélyt jelentenek, így akkor is érdemes lehet kipróbálni őket, ha ízületi sérülésektől tartasz, ám váll- és gerincproblémákkal ez a mozgásforma nem ajánlott.

Hogyan edzhetsz vele?

A kettlebell jól használható magában is, ám gyakran az edzésekhez kettő súlyra van szükség. A sporteszközből számos modell beszerezhető általában, másfél és 30 kilós súlyok között, sőt, vízzel tölthető, állítható súlyú darabok is léteznek. A könnyebb, 2-4 kilós kettlebellek ára átlagosan 3-5 ezer forint körül mozog, míg a 12 kiló felettiek 10-16 ezer forintért szerezhetőek be.

Az interneten számos különböző nehézségű és intenzitású gyakorlatsort és videót találhatsz, amelyek segítségével megismerheted a kettlebell helyes használatát, illetve kialakíthatod saját otthoni edzésedet. Emellett több konditeremben és fitneszklubban is tartanak kettlebell-edzéseket, amelyek többségére nem szükséges saját eszközöket vinned.

Nézz meg egy kettlebell-edzést a leggyakoribb alapmozdulatokkal!

Ezt is szeretjük