Beindítja a zsírégetést, felpörgeti az anyagcserét: a keserűnarancs-kivonat 3 áldásos hatása a fogyásra
A keserű narancs kivonata jótékony hatással bírhat a szervezetre nézve.

GettyImages-1308144581
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A keserű narancs, Citrus aurantium, vagy más néven sevillai narancs egy nagyon sokoldalúan felhasználható citrusféle. Népgyógyászatban is alkalmazzák, fogyókúrás étrend-kiegészítőkben is megtalálható, de akár a gasztronómiában is hasznosítható. 

A szubtrópusi területeken honos növény kesernyés ízéről kapta a nevét, 23 fajtája létezik. Magyarországon táplálékkiegészítő formájában kapható, a tápanyagokat, többek között a p-szinefrint a gyümölcs héjából vonják ki, de akár illóolajként is megtalálható a boltokban.

Beindítja a zsírégetést

A keserű narancs p-szinefrin-tartalma megnöveli a zsírbontási és a kalóriaégetési folyamatokat, és csökkenti az étvágyat, amik mind-mind elősegítik a fogyást.

GettyImages-1351290049

C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, ami antioxidánsként működik a szervezetben, a citrus héja pedig flavonoidokban bővelkedik. A C-vitamin fokozhatja a zsíroxidációt, hatékonyabbá téve az edzéseket. 

Felpörgeti az anyagcserét

2012-es kutatás szerint a p-szinefrin serkenti a nyugalmi anyagcserét és a kalóriaégetést is. Az átfogó tanulmányban húsz kísérlet eredményeit vetették össze, amikben összesen 360 alany vett részt 6, maximum 12 héten át. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében kiderítették, hogy a narancs hatóanyagai felgyorsíthatják a metabolizmust, termogenezist idézve elő. Ez a folyamat az izmokban és a zsírszövetekben megy végbe, és növeli a szervezet energiafelhasználását.

Csökkenti az étvágyat és növelheti a sportteljesítményt

A keserű narancs bővelkedik protoalkaloidokban, amiket már több mint húsz éve használnak a fogyási folyamatok, a sportteljesítmény hatékonyságának növelésére és az étvágy szabályozására is. Egy 2014-es kutatásban is kimutatták állóképesség-növelő hatását.

Kockázatok, mellékhatások

A keserű narancsot táplálékkiegészítő formájában, nagy dózisban nem javasolt szedni, mert egyes kutatásokban a szívritmus és a vérnyomás növekedését tapasztalták.

GettyImages-1351289593

Naponta maximum 100 mg p-szinefrint szabad szedni. Érdekesség, hogy ez a hatóanyag a nova mandarin és a kelmentin gyümölcsökben is megtalálható, egy-egy préselményben akár több mint 100 mg p-szinefrin is lehet.

Azok számára ellenjavallot az alkalmazása, akik magas vérnyomással, szívelégtelenséggel vagy zöld hályoggal küzdenek. Kúraszerű használata előtt érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

A leghatékonyabb fogyást támogató gyógynövények

Nem léteznek olyan szerek, amik csak úgy önmagukban elősegíthetik a fogyást. De vannak olyan gyógynövények, amik mankóként szolgálhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük