Miért tesz jót a fogyókúrának, ha lefotózod az ételt evés előtt? Így működik a képes étkezési napló
Az instagramos kajafotók tartós fogyáshoz vezethetnek a kutatók szerint.

kajafoto-instagram-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akármilyen idegesítőek is a kajafotók az Instagramon, lehet, hogy az ételekről készült, ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb képeknek nagyon is van hasznuk, legalábbis ezt állítják a legújabb kutatások.

Úgy néz ki, a fényképes étkezési naplók segítenek az embereknek nyomon követni, mit és mennyit fogyasztottak, és ezáltal támogatják a fogyást. Sőt, még a dietetikusoknak is hasznára lehetnek, mert a képeknek köszönhetően figyelemmel tudják kísérni a betegeik táplálkozását.

Miért hasznosak a fotók?

Kutatások bizonyítják, hogy nagyban befolyásolja a teltségérzetet és az étkezések között eltelő időt az, hogy mennyi figyelmet fordít az ember arra, amit eszik. Ezért érdemes mindenféle külső, zavaró tényező nélkül, odafigyelve elkölteni az ebédet, így könnyebb később felidézni az étel állagát és ízét, ezáltal pedig az agyban megőrződik az étel emléke, és lassabban éhezik meg az ember evés után.

kajafoto-instagram-2

A fényképes étkezési napló hasonló célt szolgál, ilyenkor ugyanis egy fotó erejéig az ételre kell koncentrálni, és köszönhetően a dokumentált falatoknak, később is pontosan vissza lehet nézni, hogy mit fogyasztott a diétázó a nap folyamán. Így sokkal könnyebb odafigyelni az adagokra, az étel minőségére, jobban lehet látni az egész képet. Ha pedig valaki az Instagramra is posztolja a fotóit, a közösségi nyomás is segíthet kitartani az egészséges táplálkozás mellett.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutató 43 embert kértek meg, hogy étkezés előtt egy héten át fotózzák le, mit fogyasztottak, és azt találták, hogy a képek segítettek a diétázóknak egészségesebb ételeket választani, mert éppen a megfelelő pillanatban késztették őket koncentrálásra. A fotók ráadásul motivációnak sem voltak utolsók, és a nassolást is könnyebb volt nyomon követni. A kutatók szerint a képes naplónak az a nagy előnye az írottal szemben, hogy, amíg azt gyakran órákkal később vagy a nap végén töltik ki a diétázók, a fényképeket az étkezéssel egy időben tudják csak elkészíteni.

A fotók a dietetikusoknak is segítségére lehetnek, derült ki egy másik kutatásból, melyben dietetikus tanulóknak mutattak ételfotókat. A diákok 80%-os pontossággal ismerték fel az ételeket és a bennük szereplő összetevőket a képek alapján, ez pedig arra enged következtetni, hogy azok sikerrel alkalmazhatók a gyógyításban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagy fogyások

Azok közül, akik jelentős súlytól szabadultak meg, többen vezetnek Instagram-oldalt is, ahol a magukról készült fotókon kívül gyakran azt is megosztották, hogy mit ettek a diéta során, ezzel motiválva másokat.  

Ezt is szeretjük