Ez történik a szervezeteddel, ha egy héten keresztül nem eszel kenyeret
Nagyon meglepő!
Elmondjuk, mi áll a dolog hátterében.

nagykep?cikkid=162920&kep=rozskenyer1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyon kevés szénhidrátot engedélyező diéták most a legnépszerűbbek, nem utolsósorban azért, mert valóban működnek. Ha csökkented a szénhidrátbeviteledet, azzal szinte biztosan ütemesen fogyni kezdesz, miközben több érdekes folyamat is lejátszódik a szervezetedben.

A szénhidrátok legfontosabb forrásai közé tartoznak a különböző köretek, például a rizs, ám emellett kenyérféléken keresztül is tekintélyes mennyiséget visz be a szervezetébe a többség. Éppen ezért a kenyér kiiktatásával komoly befolyást gyakorolhatsz a fogyásra, sőt, az egészségedre is.

Gyors fogyás

Ha teljes mértékben kihúzod a kenyeret a menüből, azzal már akkor is drámai változást érhetsz el, ha korábban naponta csak néhány szeletet ettél. Még nagyobb lesz a változás, ha szénhidrátokban gazdag köreteknek, süteményeknek és cukrozott ételeknek is búcsút mondasz.

Elsőként a fogyás nem zsírvesztés formájában nyilvánul meg: a szervezeted a tartalékolt víztől fog megszabadulni, ami korántsem rossz dolog, hiszen komoly kilókat, centiket, de akár ruhaméretet jelent. Ez legfeljebb néhány hét alatt lezajlik, ám ha ezen a ponton abbahagyod a fogyókúrát, gyorsan vissza is képes térni.

A szénhidrátokat, így a kenyérféléket is a szervezeted glikogén formájában tárolja, ami vízből akár saját súlyának három-négyszeresét is megkötheti. Ahogy az első hét folyamán a glikogénraktárak elkezdenek kiürülni, úgy távozik a szervezetedből a legtöbbször hason, deréktájon tárolt víz, jókora fogyást eredményezve.

Csökken az étvágyad

A kenyerek - gyakran még a barna változat is - általában fehér liszttel, azaz finomított szénhidrátokkal készülnek, amelyeket könnyű megemészteni. Éppen ezért ezek a tápanyagok gyorsan felszívódnak, hamar megemelik a vércukorszintet, ám nem sokkal később az ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan. Ilyenkor pedig rád tör az éhség.

Az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint ez az ingadozás az agyban állandó sóvárgást okoz, így minél több kenyérfélét fogyasztottál, annál inkább hajlamos volt hatalmasra nőni az étvágyad. Azonban ha kiiktatod a kenyeret és szénhidráttartalmú társait, ez a hullámvasút hamar csillapul, így általánosságban kevésbé fogod kívánni az ételeket.

A vércukorszint ingadozásának csökkentésére nemcsak a szénhidrátok bevitelének csökkentése alkalmas, de az is, ha lassú felszívódású formájukban, sok rosttal - például zabpehely formájában - viszed be őket.

Mi más történik kenyér hiányában?

A szénhidrátok nagyon fontosak a szervezet energiaszükségletének ellátásban, ezért ha eddig bevitelük javát kenyérből fedezted, akkor a szervezeted a glikogénraktárak felhasználásába kell, hogy kezdjen. Amikor ezek kimerülnek, akkor következik be zsírégetés, ugyanis ilyenkor a zsírsejtekből a tested apró szénhidrátokat, ketonokat nyer ki a hiány pótlására.

Ez a folyamat eleinte nem kellemes: fáradtság, gyengeség formájában jelentkezik sokszor a változás, amíg át nem áll a szervezet teljesen a ketonok felhasználására, azaz a zsírégető üzemmódra.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük