Miért jó a barna zsír a testen, és mivel pörgetheted fel a működését? Angol kutatók tanácsa

A barna zsír nagyon is hasznos a fogyás szempontjából.

zsír
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legújabb kutatások szerint a kávé segít a fogyásban, ösztönzi ugyanis a barna zsír működését, amely kiemelt szerepet játszik a kalóriaégetésben.  

A  Nottinghami Egyetem professzora, Michael Symonds nemrég  ecsetelte a barna zsír jótékony hatásait: stimulálása javítja a vércukorszintet a szervezetben, csakúgy mint a vér lipidszintjét, a hőtermelés során elégetett extra kalóriák pedig segítik a súlyvesztést. 

Hol található a barna zsír?

Az emberi szervezet kétféle zsírt tárol: fehér zsírt,  ami a hízás látható velejárója, és a barna zsírt, ami viszont a kalóriaégetésben játszik szerepet.  A barna zsír ellentétben a fehér zsírral nem látszik a testen, mert mélyen a bőr alatt, a szervek között helyezkedik el, ráadásul nagyon kevés van belőle: egy átlagos felnőtt szervezetben csupán néhány dekagramm

Ez a szövet leginkább a nyaknál, a vállnál, a lapockák között és a gerinc felső szakaszán található. Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy barna zsírt csak a csecsemők és a hibernációra képes állatok szervezete tárol, ám néhány éve kiderült, hogy az átlagos felnőtt emberi szervezet is rendelkezik egy kevés barna zsírral.

Ebből a szövetből már 50-60 gramm is képes napi több száz kalória elégetésére! Akiknek alacsonyabb a testtömegindexük (testsúly/magasság a négyzeten), ők általában több a barna zsírral rendelkeznek. Ezért is fontos, hogy a normál tartományban tartsd a testsúlyod. 

Hogyan működik a kalóriaégetés?

A barna zsírszövet szervezetünk hőtermelésében vesz részt, aktivitása közben cukrot és zsírt éget. Működése tulajdonképpen a szervezet reakciója arra, hogy fázunk, hidegben tehát a legaktívabb. A barna zsírszövet hatékonyságáról annyit, hogy háromszázszor annyi hőt termel, mint a test bármely másik szövete. Mindemellett a barna zsír serkenti a fehér zsír felhasználását is, és a vércukor szintjére is jótékony hatással van. Nagyon fontos munkát végez tehát a diabétesz és az elhízás elleni harcban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Mit fedeztek fel a kutatók a kávéban?

Michael Symonds professzor szerint úttörő kutatási eredménynek számít az, hogy kiderítették, egy csésze kávé képes közvetlenül hatni a barna zsírszövetre, beindítva annak működését. A kísérlet során hőtérképes eljárást alkalmaztak, a nyaki szakaszt vizsgálták közvetlenül kávéivás után. A hőtermelés rögtön beindult, így a kutatócsoport egyértelműen megállapíthatta a koffein stimuláló hatását.

Érdemes tehát fogyókúra alatt, és egyébként is egy csésze kávét fogyasztani, zsírszegény vagy növényi tejjel.

A nyolc legerősebb fogyókúrás fűszer

Ezt is szeretjük