Gátolja a zsírmáj kialakulását, méregteleníti a testet: a karfiol 3 jótékony, kevésbé ismert hatása
A karfiol számos jótékony hatása ismert, érdemes beiktatni a napi menübe a rendszeres fogyasztását.

GettyImages-1274117989
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karfiol nagyon egészséges zöldség, tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és pofonegyszerű beiktatni a mindennapok étrendjébe. 

A keresztes virágú zöldség 130 grammjában mindössze 25 kalória található, cserébe bővelkedik C-vitaminban, folsavban és rostokban - ismerd meg áldásos hatásait. 

Gátolja a zsírmáj kialakulását

Viszonylag kevés élelmiszer tartalmaz kolint, mely májvédő tulajdonságokkal bír, ezek közé tartozik a karfiol is. A makrotápanyag tehermentesíti a májat, csökkenti a vérzsír, azaz a koleszterin szintjét.

GettyImages-1308798258

Nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen is véd, ez pedig a zöldségben lévő indol-3-karbidol hatóanyagnak köszönhető. Egy 2020-as kutatásban kimutatták, hogy nemcsak a megelőzésben, hanem még a kezelésben is segíthet ez az anyag - ám ez utóbbi bizonyítására további vizsgálatok szükségesek.

Méregtelenítő hatása

A toxinok felhalmozódása szerepet játszik különböző krónikus betegségek kialakulásában, ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség is, de a jelenséget az elhízás okozójaként is számon tartják. A méregtelenítési folyamatokat bizonyítottan elősegítheti a keresztesvirágúakban, köztük a karfiolban lévő genistein izoflavonoid is.

Emellett magas víztartalma is felgyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből, a karfiol 92%-ban vízből áll. A magas víz- és alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása pedig beindítja a fogyást is. 

Természetes étvágycsökkentő

Rosttartalmának hála lassítja az emésztést, gátolva a tápanyagok felszívódását, így képes elnyújtani a jóllakottság érzetét. Éhségcsökkentő hatása miatt a nap folyamán bevitt kalóriák számát is redukálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rostokban bővelkedik, cserébe alig van benne kalória, így szinte bármennyit ehetsz belőle anélkül, hogy elhízást okozna, és kiválóan helyettesít olyan magasabb szénhidrát- és kalóriatartalmú ételeket is, mint a rizs, a hüvelyesek vagy a liszt. Akár pizzatésztát, pürét, tortillát vagy karfiolkenyeret is készíthetsz belőle, nyersen, párolva, főzve, sütve is fogyasztható. Minél alacsonyabb hőkezelés éri, annál magasabb a C-vitamin-tartalma.

Tavaszi karfiolsaláta

A karfiol ízletes, könnyed saláta alapanyaga is lehet, így őrzi meg legjobban értékes tápanyagtartalmát. Az alább látható recept egy adagja kevesebb mint 500 kalóriát tartalmaz, sokáig laktat, és nem mellékesen nagyon finom is.

GettyImages-1351168790

Hozzávalók 4 adagra

  • 400 gramm konzerv csicseriborsó
  • 1 fej karfiol rózsáira szedve
  • 1 vékonyra szeletelt alma
  • 1 felszeletelt medvehagyma
  • 1 marék petrezselyem és menta apróra vágva
  • 2 keményebb avokádó felkockázva
  • chilipor, só és bors

Öntet

  • 2 evőkanál magos mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 60 milliliter víz
  • egy lime leve és héja
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 400 fokra, és tedd a lecsöpögtetett csicseriborsót egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg olívaolajjal, ízlés szerint szórd meg chilivel, sóval és borssal, és 20-30 perc alatt süsd aranybarnára őket.

A karfiolrózsákat mosd át vízzel, majd tedd egy robotgépbe, és addig aprítsd, amíg rizsnagyságúak lesznek a darabok. Ezután keverd össze egy mélytányérban az öntet alapanyagait és egy nagyobb mély tálkában a saláta hozzávalóit, a karfiolrizst is. Öntsd a kész dresszinget a tetejére, forgasd át a zöldségeket, majd szórd rá a ropogós csicseriborsót - jó étvágyat.

10 filléres zöldség, ami gátolja a zsír raktározását

Az olcsó zöldségek között is akadnak igazi zsírégető fajták, amik anélkül támogatják a fogyást, hogy megterhelnék a pénztárcát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük