A kardio- vagy erősítő edzés formálja szebben az alakot? 3 nő, aki előtte-utána fotókon mutatta meg
A kardio- és az erősítő edzések más-más hatást gyakorolnak a szervezetre, többen képeken mutatták meg a különbséget.

GettyImages-513058522
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a kardiózásra esküsznek, mely intenzív, gyors mozgásokból áll, idetartozik a futás, gyors gyaloglás vagy biciklizés is, eközben több száz kalóriát éget el a szervezet. Az egyik leghatékonyabb módja a zsírégetésnek.

Az erősítő edzések már kevésbé népszerűek. Ezek izommunkán alapszanak, amik nemcsak növelik az izomerőt, hanem az anyagcserét is felpörgetik. Ilyenek többek között a súlyzós, a rezisztenciaedzések és az izometrikus gyakorlatok, mint a plank. 

A kardiózás vagy az erőnléti edzés hatásosabb?

Helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a kardioedzésekkel  látványosan lehet karcsúsodni, viszont az izmok fejlődését az erősítő edzések idézik elő. Bizonyítottan akár 38 órán át fokozhatják a nyugalmi kalóriaégetést, ezt utóégető hatásnak hívják.

GettyImages-847984936

Az alakformálás szempontjából a leghatásosabb a kettő ötvözete. Ugyan kardiózással jelentősen több kalóriát lehet elégetni, ehhez a mozgáshoz szükséges energiát akár az izmokból is pótolhatja a szervezet. Ha kiegészíted erőnléti mozgásformákkal az edzéstervedet, akkor az izomtömeg megtartása, illetve növelése mellett indul el a fogyás folyamata. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Melyik formálja szebben az alakot? 3 nő megmutatta

Egyre többen mutatják meg, hogyan változott alakjuk, amikor a kardioedzéseiket kiegészítették súlyzós, aerob gyakorlatokkal is. Ahogy erősödnek az izmok, úgy formásodik a has, a fenék, a lábak és vállak is - a képek magukért beszélnek.

A fotón szereplő hölgy az alakformálás érdekében hetente többször járt kardioedzésekre, ami meg is látszik. Egy idő után egy családjához közel álló személyi edző leült vele beszélgetni, és arra kérte, hogy kicsit vegyen vissza a kardiózásból, egészítse ki rezisztenciaedzésekkel. A nő ezután miniszalagos gyakorlatokat is beiktatott, ami szemmel látható eredményt hozott - újabb képén már az izmok is szebben kirajzolódnak. Az első fotón 52, a másodikon már 57 kilót mutatott alatta a mérleg. Az izomtömeg-növelés miatt alakja csak formásodott, a plusz kilókat mind-mind az izmok adták.

Három év telt el a két kép készítése közben, a változás pedig égbekiáltó. Lisa elmondása szerint egészen 2016-ig kizárólag kardiózott, amitől kezdett kiégni, érezte, hogy a szervezete nem bírja már sokáig. Mindemellett nagyon szigorú diétát tartott, és olyan kevés kalóriát vitt be, hogy az izmok mennyisége is csökkenni kezdett. Tartott egy kis szünetet, és amikor újra belevágott a tornázásba, változatosabbá tette edzéseit. Amióta áttért kevésbé szigorú diétájára, és súlyzós gyakorlatokat is beiktatott, sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

- Ugyanaz a leggings, ugyanaz a póz, az egyetlen különbség, ami látszik a két kép között, hogy helyesen döntöttem - írta képe alá a cseh nő, aki lefogyott a kardiózással, de alakja akkor lett igazán formás, amikor elkezdte súlyzós gyakorlatokkal kiegészíteni edzéstervét.

Mozgás közben nagyon fontos, hogy örömöt leljünk benne és a végeredményben. Hetente két-három napon mindenkinek erősen javasolt beiktatnia legalább félórás edzést, amihez meg kell találni a legjobban passzoló mozgásformát, és kialakítani mellé egy tartható, egészséges étrendet.

30 perces intenzív HIIT-edzés, ami bárhol végezhető

A HIIT-edzés hatékonyan égeti a zsírt, és a gyakorlatokat bárhol el lehet végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük