Gyors karácsonyi zsírégető és méregtelenítő kúra

Ha szereted a halat, a karácsonyi hagyományt kösd össze egy egészséges zsírégető diétával.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hal a keresztény kultúrkörnek köszönhetően a karácsony hagyományos ételévé vált, és Finnországtól Oroszországon át Magyarországig előkelő helyet foglal el az ünnepi asztalon. Ha nem is eszel egész évben halat, ebben a néhány napban mindenképp tedd meg, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni az élettani és a táplálkozásban betöltött szerepét.

A halak – különösen a tengeri fajták és a busa – jelentős mennyiséget tartalmaznak a többszörösen telítetlen omega3 zsírsavakból, melyek óriási szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, gyönyörűvé varázsolják bőrödet, megküzdenek a sejtkárosító szabadgyökökkel, feltöltenek energiával, méregtelenítenek, és maximálisra fokozzák a zsírégetés hatékonyságát.

Az alacsony kalóriatartalmú halak emellett teljes értékű, tiszta fehérjét tartalmaznak, ezért nagyon könnyen emészthetőek. Ezenkívül számos értékes vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük, többek között A- és D-vitamint, melyek szintén a szabadgyökök semlegesítésében segítenek, B1- és B2-vitamint, melyek az emésztés helyes működéséért felelősek, valamint vasat, szelént, cinket és jódot.

Mit érhetsz el a diétával?

  • Súlycsökkenést.
  • Fokozott vízkiválasztást.
  • Emésztésed gyorsabbá és könnyebbé válik.
  • Bőröd megfiatalodik.
  • Energiaszinted megnövekszik.

A karácsonyi időszakon kívül érdemes az étrendet a hétköznapokba is beiktatnod, és legalább hetente kétszer halas ételeket fogyasztanod.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: zsírszegény vaníliás joghurt, egy alma.
Tízórai: egy negyed csésze olívabogyó.
Ebéd: grillezett tonhal párolt zöldségekkel, vegyes gyümölcssaláta.
Uzsonna: egy darab alma.
Vacsora: tengeri haltekercs citromos mártással.

Tengeri haltekercs citromos mártással

Hozzávalók: 50 dkg tengeri halfilé, 2 citrom, 4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl húsleves – lehet kockából is – 2 dl tejföl, só, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem.

Vágd ketté hosszában a halfiléket, sózd meg őket, majd locsold meg citromlével. A filéket tekerd fel, és szúrd át hústűvel vagy fogvájóval. Rakd kiolajozott edénybe, öntsd alá a leves felét, fedd le, és párold puhára. Mosd meg a citromokat, az egyiknek reszeld le a héját, majd facsard ki. A másikat vékonyan karikázd fel, a karikákat pedig vágd ketté. Olvaszt meg a vajat, pirítsd meg benne a lisztet, engedd fel a megmaradt levessel, majd forrald fel, és add hozzá a citromhájat és a citromlevet. A tejfölt hozzáadása után forrald fel újra. Miután levetted a tűzről, add hozzá a petrezselymet és a félbevágott citromokat. Végül öntsd a haltekercsek köré, és tálald.

2. nap

Reggeli: omlett tojásfehérjéből, olívaolajban párolt zöldségekkel.
Tízórai: egy zsírszegény joghurt.
Ebéd: petrezselymes-citromos lazac.
Uzsonna: egy darab alma.
Vacsora: gyümölcssaláta dióval és joghurttal.

Petrezselymes-citromos lazac

Hozzávalók: lazacfilé, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, néhány szál petrezselyem, pirosarany, citromlé, néhány csipet tengeri só.

Szeleteld fel a halat, sózd be, majd locsold meg citromlével. A fokhagymát törd össze, és aprítsd fel a petrezselymet. A halszeletet ezután tedd megolajozott alufóliára, majd szórd meg a petrezselyemmel és a fokhagymával. Nyomj rá cseppeket pirosaranyból, majd csípd össze a fólia végeit, és süsd körülbelül 30 percig.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3. nap

Reggeli: halkrémes pirítós naranccsal.
Tízórai: zsírszegény gyümölcsjoghurt.
Ebéd: fokhagymás-zöldbabos rakott hal.
Uzsonna: egy darab alma.
Vacsora: grillezett lazac zöldsalátával vagy paradicsomsalátával, olívaolajos-ecetes öntettel.

Fokhagymás-zöldbabos rakott hal

Hozzávalók: 70 dkg zöldbab, 20-30 dkg halfilé, 3 gerezd fokhagyma, egy csokor kapor, 1,5 dl tejföl, borsikafű, citromlé, pirospaprika, olívaolaj.

Az olívaolajon egy teáskanál sóval párold puhára a zöldbabot és a petrezselymet. Ízesítsd az olajat a pirospaprikával és a borsikafűvel, a halat sózd be, és locsold meg egy kis citromlével. Tedd a zöldbab felét tepsibe, helyezd rá a halat, majd fedd be a megmaradt zöldbabbal. Locsold rá a zúzott fokhagymával és az apróra vágott fahéjjal elkevert tejfölt, majd süsd lefedve 30-40 percig.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

kivi vitamin
  • c-vitamin
  • fogyasztó praktikák

A legerősebb zsírégető vitamin

Ezt is szeretjük