3 napos karácsonyi diéta, finom receptekkel

Ne hízz az ünnepek alatt!

Karácsonykor akár fogyhatsz is. Étrendünk a teljes ünnepre szól, receptekkel. Ne számold a kalóriákat, megtettük helyetted!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

December 24., Szenteste

Vacsora - 629 kcal, 30 g fehérje, 18 g zsír, 86 g szénhidrát:

December 25.

Reggeli - 318 kcal, 13 g fehérje, 8,4 g zsír, 47 g szénhidrát:

  • 60g cukormentes müzli, méz, fahéj
  • 2 dl tej

Tízórai - 174 kcal, 4,6 g fehérje, 2,3 g zsír, 34 g szénhidrát:

Ebéd (800 kcal):

Uzsonna - 170 kcal, 2,5 g fehérje, 2,4 g zsír, 34 g szénhidrát:

Vacsora - 193 kcal, 9 g fehérje, 5,6 g zsír, 23 g szénhidrát:

December 26.

Reggeli - 314 kcal, 15 g fehérje, 9,6 g zsír, 56,7 g szénhidrát:

Tízórai - 41 kcal, 0,4 g fehérje, 0,6 g zsír, 8,5 g szénhidrát:

  • Narancs

Ebéd - 617 kcal, 36 g fehérje, 32,2 g zsír, 45 g szénhidrát:

Uzsonna - 244 kcal, 7,4 g fehérje, 2,3 g zsír, 47 g szénhidrát:

Vacsora - 484 kcal, 34 g fehérje, 20 g zsír, 54 g szénhidrát:

  • Finom melegszendvics - egy szelet barna kenyér, egy szelet óvári sajt, két szelet pulykasonka, ananász

Receptek

Karácsonyi korhelyleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg savanyúkáposzta
  • 1 liter káposztalé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl sovány tejföl
  • 1 füstölt ízű leveskocka
  • Kapor
  • Liszt
  • Főzőmargarin
  • Bors
  • Fűszerpaprika

Főzd meg a káposztát a lében, a füstölt ízű kockával. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, egy kis gerezd fokhagymát és a paprikán kívül a fűszereket. Felforrás után főzd 30 percig. Világos rántással rántsd be, és újra forrald fel. Tehetsz bele tetszés szerint füstölt sonkát is.

Egy adag: 83 kcal, 2,2 g fehérje, 6 g zsír, 4,2 g szénhidrát.

Tonhal aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 600 g tonhal (vagy busa)
  • 2 dl csontlé
  • 10 g főzőmargarin
  • 100 g aszalt szilva (megmosva, lecsepegtetve)
  • 120 g sovány tejföl
  • Citromlé
  • Bazsalikom
  • Kakukkfű

A felengedett, szeletekre vágott halat sózd, és egy citrom levével kend be. Egy óra állás után tegyél minden szeletre egy-két szem szilvát, göngyöld fel, és hústűvel tűzd meg. Tedd margarinnal kikent tűzálló tálba, de elkészítheted zsiradék nélkül, teflontepsiben is. Ez esetben kevés olvasztott margarinnal kend meg a húsok tetejét.
A tekercseket szórd meg a fűszerekkel, a maradék szilvát halmozd mellé. A csontlevet keverd össze a tejföllel, citromhéjjal ízesítsd, és locsold meg vele a halat. A tálat fedd le alufóliával, és sütőben süsd 40 percig. Burgonyapürével tálald.

Egy adag: 224 kcal, 19g fehérje, 9 g zsír, 17 g szénhidrát.

Almaleves

Hozzávalók:


  • 320 g alma
  • 200 ml sovány tej
  • 30 g diétás pudingpor
  • Citrom
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
  • Édesítőszer

Egy liter hideg vízbe tedd bele a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat (legjobb, ha mindezeket egy kis fűszerzacskóban) és egy kis citromlevet. Édesítőszerrel édesítsd. Tedd bele a meghámozott, szeletekre vágott almát is. Mikor forrni kezd, a tüzet csillapítsd, és a pudingport keverd össze a tejjel. Ezzel sűrítsd be a levest. Ha kell, kissé sózz utána. Melegen és kihűtve is fogyasztható.

Egy adag cukorral készítve: 231 kcal, 8,5 g fehérje, 3 g zsír, 29,3 g szénhidrát.

Gesztenyés pulyka

Hozzávalók:

  • 1 bébipulyka
  • 75 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
  • 30 dkg darált sovány sertéshús
  • Pulykamáj
  • 3 zsemle
  • 3 tojás
  • 10 dkg főzőmargarin
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • Tejszín
  • Bors
  • Majoranna
  • Őrölt szerecsendió

A pulykát tisztítsd meg, és alaposan mosd át. Kívül-belül sózd be és borsozd. Majorannával szórd meg, és pár órára hagyd állni.
Töltelék: a gesztenyét keverd össze a margarinnal, a darált hússal és a tojással. Tedd bele a szétmorzsolt májat és a beáztatott, kinyomkodott zsemléket is. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd, ha kell, kevés tejszínt is tegyél bele. Töltsd meg a pulykát, és a nyílásait varrd be. Tedd előmelegített sütőbe, és lassú tűzön süsd meg. Mikor már majdnem kész, margarinnal kend meg, és magas lángon pirítsd. Hagyd állni 20 percig, mielőtt szeletelni kezdenéd.

Energiatartalma a pulyka korától függően kb. 350 kcal szeletenként.

Fitneszpalacsinta sajttal

Hozzávalók:

  • 60 g finomliszt
  • 60 g zabkorpa
  • 1 tojás
  • 2,5 dl sovány tej
  • 5 g olaj
  • Szódavíz

Töltelék:

  • 30 g kefír
  • 30 g Tenkes sajt

Darabonként: 193 kcal, 9,3 g fehérje, 5,6 g zsír, 23 g szénhidrát.

Kelbimbó krémleves

Hozzávalók:

  • 320 g kelbimbó
  • 10g főzőmargarin
  • 15 g liszt
  • 80 ml tejszín (vagy tej)
  • Petrezselyem zöld
  • Lestyán

2,5 l csontlében tedd fel a megmosott kelbimbókat főni. Ha kész, a levest turmixgéppel turmixold össze, és tejjel, tejszínnel dúsítsd. Pirított zsemlekockát adhatsz hozzá.

Egy adag: 131 kcal, 5,2 g fehérje, 8,5 g zsír, 7,5 g szénhidrát.

Almás fasírt

Hozzávalók:

  • 400 g darált sovány sertéshús
  • 200 g alma
  • 10 g olaj
  • 1 tojás
  • Petrezselyem zöld
  • Szerecsendió
  • Borsikafű

Az almákat hámozd meg, és egyet kivéve mindet reszeld le. A darált húst dolgozd össze a reszelt almával, a fűszerekkel és a tojással. Egy vékony teflontepsit vékonyan kenj ki margarinnal, majd a massza felét terítsd bele. Erre tedd rá a maradék almát leszeletelve, majd a maradék hússal fedd be. Alufóliát tegyél rá, és sütőben süsd meg. A sütés befejezte előtt 10 percre vedd le majd a fóliát, hogy szépen megpirulhasson. Készítheted aszalt szilvával is.

Egy adag: 209 kcal, 22 g fehérje, 11 g zsír, 4 g szénhidrát.

Vegyes gyümölcssaláta

Hozzávalók:

  • 50 g őszibarack
  • 50 g alma
  • 50 g szilva
  • 50 g sótlan mandula
  • 50 g narancs
  • 50 g kivi
  • Édesítőszer
  • Fahéj

Egy adag: 170 kcal, 2,5 g fehérje, 2,4 g zsír, 34 g szénhidrát.

Vegyes saláta

Hozzávalók:

  • 120 g savanyú káposzta
  • 80 g tofu
  • 120 g sárgarépa
  • 80 g kínai kel
  • 40 g fekete retek
  • 20 g metélőhagyma
  • 10 g búzacsíra
  • Citrom

Egy adag 83 kcal, 6g fehérje, 2,5 g zsír, 10 g szénhidrát.

Karácsonyi keksz

Hozzávalók:

  • 130 g finomliszt
  • 30 g zabkorpa
  • 100 g light margarin
  • 50 g porcukor (vagy édesítőszer)
  • 1 tojás
  • ½ csomag sütőpor
  • Citromhéj
  • Fahéj
  • Vaníliás cukor

A finomlisztet szitáld át, add hozzá a sütőport, majd morzsold el a margarinnal. Add hozzá a korpát és a porcukrot, majd a többi alapanyagot is. Fél óráig pihentesd, majd 3 milliméteresre nyújtsd ki. Kiszúró figurákkal darabold, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 15-20 perc sütést igényel. Ha kész, hagyd kihűlni, majd fehér csokoládéval, porcukorral díszítsd.

Az összes tartalma: 857 kcal, 26 g fehérje, 8 g zsír, 164 g szénhidrát.

Boszorkányhab

Hozzávalók:

  • 600 g alma
  • 40 g sárgabarack íz
  • 2 felvert tojásfehérje
  • Ízlés szerint édesítőszer

Az almákat mosd meg, és alufólián, sütőben süsd át. Ha kész, hűtsd ki és törd össze. Add hozzá a barackízt, az édesítőt és a tojásfehérjét is. Addig keverd, amíg jó laza, habos nem lesz. Helyezd üvegtálakba, és tortadarával vagy kókuszreszelékkel meghintve tálald. Ha nincs időd fogyasztás előtt elkészíteni, a habhoz kevés habfixálót tehetsz, így a vacsora utolsó fogásáig sem veszít a formájából.

Egy adag: 115 kcal, 2,1 g fehérje, 0,6g zsír, 25 g szénhidrát.

Sárgarépás túrókrém

Hozzávalók:

  • 120 g félzsíros tehéntúró
  • 40 g reszelt sárgarépa
  • 20 g búzacsíra
  • 40 ml kefír

Egy adag: 65 kcal, 6,6 g fehérje, 1,6 g zsír, 6,1 g szénhidrát.

Ezt is szeretjük