Kerüld el a karácsonyi plusz 2 kilót: 5 tipp, hogy hízás nélkül vészeld át az ünnepeket
Nem kell a karácsonyi vacsorának feltétlenül hízással végződnie.

karacsony-hizas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi időszak megannyi veszélyt hordoz - a karácsonyi ételek java testes, kalóriadús fogás, amiből túl sokat készít az ember, hogy biztosan elég legyen. Az asztalra mindig kerül bejgli vagy más édes finomság, a fáról színes szaloncukrok lógnak. A koccintáshoz sem vizet iszik az ember. Könnyű ilyenkor elindulni a lejtőn.

Egy a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás szerint egy átlagos ember a testsúlyának 0,4-1%-át szedi fel karácsonykor, ez egy átlagos, 70 kilós nő esetében 0,28-0,7 kiló, vagyis nagyjából 840-2100 kalóriányi többlet, amelyet egy, legfeljebb két nap alatt fogyaszt el, de ez könnyen több is lehet. Azonban nem is ez okozza a legkomolyabb gondot, hanem az a spirál, amelybe a túlevés kergetheti ilyenkor a diétázót. Sokan éppen ezért pont karácsonykor adják fel a fogyókúrát, mások megfogadják, hogy az ünnepek után folytatják, és végül sosem teszik.

Hogyan lehet elkerülni a karácsonyi hízást?

A hízás azonban egyáltalán nem törvényszerű. Van néhány okos taktika, amellyel elkerülhető, hogy ne egyen olyasmit az ember, amire semmi szüksége, mindössze egy egészen kis önuralomra és néhány apró változtatásra van hozzá szükség.

ebed

A legtöbbet vendégségben esszük, és sokan előre készülnek is rá, például kihagyják a reggelit, azonban ez éppen az ellenkező hatást éri el. Ilyenkor az ember éhesebb, és emiatt néha olyan dolgokat is megkíván, amelyeket különben nem enne meg. Könnyen érezheti úgy is, hogy mivel egy "csomó kalóriája van még mára", igazán belefér egy nagyobb süti vagy bármi olyan egészségtelen étel, amelyet különben igyekszik kiiktatni az étrendjéből. Ezért nagyon fontos, hogy az ember sose érkezzen vendégségbe éhesen.

karacsonyi-sult-csirke

Ha családi az összejövetel, érdemes előre egyeztetni a menüt, hogy lehetőleg olyan ételek legyenek, amelyeket te is megehetsz. Szerencsére számos fogyókúra és egészségbarát karácsonyi étel is van - ilyen például a székelykáposzta, sült hús és párolt káposzta vagy a halászlé -, amelyet könnyen be lehet iktatni a diétába, vagy amely egy kis változtatással diétássá tehető, így senki nem fogja úgy érezni, hogy bármit is nélkülöznie kell. A tukmálásra is érdemes lelkileg felkészülni, nyugodtan mondj nemet, ha nem kérsz még egy szelet sütit, nem az a szeretet fokmérője, hogy 1 vagy 8 zserbót kapsz be.

A legnagyobb gondot a karácsonyi vacsoránál a kísértés okozza, mert a tálakon sorakozó sós és édes nassolnivalók mindig szem előtt vannak, és kínálják magukat az embernek. Ráadásul beszélgetés közben nehezebb is nyomon követni, az ember miből mennyit eszik. Ezért, ha megteheted, ne az ebédlőasztalnál vagy az ételek közelében állj neki beszélgetni, hanem vonulj egy olyan szobába, ahol nincsen étel. Ha a saját lakásodban rendezed a karácsonyi bulit, figyelj oda rá, hogy a nappaliba, ahol összegyűlik a társaság, ne tegyél ki ételt, így nem lesz kísértés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A nassolási ingert úgy is csökkentheted, ha mindig a kezed ügyében tartasz egy pohár vizet, és folyamatosan iszogatod az este folyamán. Ez egyrészről segít elnyomni az édesség utáni vágyat, mert sokszor, amikor az ember édeset kíván, valójában csak szomjas, más részről pedig abban is segít majd, hogy a vacsora során kevesebbet egyél.

szoveg-karacsonyi-vacsora

Az utolsó fontos dolog, amivel csökkenteni lehet a kalóriafogyasztást a karácsonyi vacsora során, az nem más, mint az alkohol. Az alkohol grammjában 7 kalória van. Különösen kerülendőek a röviditalok, melyeknek egy decijében akár 230-330 kalória is lehet, egy jó kis házi Bailey's szinte komplett fogással ér fel. Persze egy pohár pezsgő még nem a világ vége, de ha a fogyás a cél, érdemes odafigyelni rá, hogy az ember minél kevesebb alkoholt fogyasszon az ünnepi összejöveteleken.

Ennyi kalória van az alkoholokban

Összegyűjtöttük, melyik alkohol mennyit árt a fogyókúrának, és mely szeszeket érdemes végképp elkerülni karácsonykor és szilveszterkor. Különösen akkor, ha fogyókúrázik az ember.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük