Kalóriarotáció: a módszer, amivel minden diéta eredményes és tartható
Gyorsabb lesz a fogyás, könnyebb a diéta a kalóriarotációval.

idealis-suly-merleg-fogyokura
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kalóriarotáció vagy ciklikus kalóriabevitel egy olyan módszer, amelyben magasabb és alacsonyabb kalóriás napok váltják egymást, így könnyítve meg a fogyást vagy a súlytartást.

A szó szoros értelmében a kalóriarotáció nem önálló diéta, hiszen nincsenek benne preferált vagy éppen tiltott ételek. Ez inkább egy módszer, ami segít tartani a diétát azáltal, hogy kicsit lazább kalóriakeretet ad, így vannak koplalósabb napok, és vannak olyan napok - ezek általában az edzős napok - amikor nagyobb kalóriabevitel engedélyezett.

Hogy működik a kalóriarotáció?

A módszer előnye, hogy teljesen a saját igényeidhez szabhatod, a lényeg, hogy a súlyvesztéshez heti átlagban legalább 3500 kalóriás deficitet kell létrehoznod. Ezt többféleképpen is elérheted.

sok-zoldseg-eves-fogyokura

Az egyik gyakori módszer a heti rotáció, amikor hét közben az ember 700 kalóriával eszik kevesebbet, mint amennyi a súlytartáshoz szükséges kalóriamennyisége - ezt könnyen ki lehet számolni online kalkulátorok segítségével. A hétvégén pedig így többet ehet, akár a súlytartáshoz szükséges mennyiséget is, de amennyiben ennél valamennyivel kevesebbet, úgy még jobban támogatja a fogyást.

Vannak olyan diétázók, akik inkább két hetente 3 magas kalóriás nappal kalkulálnak, és olyanok is, akik három hét diéta után iktatnak be 1 hét súlytartást, amikor egy kicsit több a megengedett.

Ez a módszer akkor is hasznos, ha az ember komolyan edz, ezeken a napokon ugyanis szüksége van a szervezetnek az extra energiára, tehát egy fogyókúra során az edzős napokon nyugodtan be lehet iktatni valamivel több kalóriát, mindössze arra kell odafigyelni, hogy a diétás napokon viszont tényleg kevsebbet egyél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyes források azt írják, hogy a magasabb kalóriás napokon nyugodtan akár 1000 kalóriával a súlytartáshoz szükséges kalóriabeviteled fölé is mehetsz, ez azonban komoly diéta során és nagy túlsúlyból fogyókúrázók esetében nem ajánlott, ugyanis negatív kapcsolatot alakíthat ki az étellel, akár falási rohamokat is előidézhet. 

A kutatók szerint jó megoldás

A kalóriarotáció segít abban, hogy a diétázó ne tekintsen ellenségként az ételre, és a lazább keretek könnyítenek kicsit a legszigorúbb diétákon is. Egy kísérlet során, melyben az alanyok 3 hétig követtek egy alacsony kalóriás diétát, a kutatók azt találták, hogy a résztvevők anyagcseréje 100 kalóriával lelassult, azonban amikor a diétázók egy hét erejéig magasabb kalóriás étrendre váltottak, az anyagcseréjük hatékonyabb lett, mint az elején volt.

suti-fogyokura

Más kutatások ennél sokkal drasztikusabb, akár 500 kalóriányi csökkenést is tapasztaltak az anyagcsere hatékonyságában diéta során, ami azt jelenti, hogy a diétázóknak az elért súly megtartásához akár 500 kalóriával is kevesebbet kellett enniük a fogyás után, mint másoknak. Ezen is segíthet a kalóriarotáció.

Egy viszonylag új tanulmány pedig végre össze is hasonlította a folyamatosan alacsony kalóriabevitelű és a kalóriarotációs diétákat, és azt találta, hogy akik heti 2 napon azt ehettek, amit csak akartak, és amennyit akartak, végül nagyobb fogyást értek el, és sokkal kisebb mértékben csökkent az anyagcseréjük hatékonysága. 

Intuitív étkezés

Az intuitív étkezés ugyancsak hatékony segítség lehet, akár azokon a napokon is, amikor magas kalóriás napot tart az ember, így legalább nem feledkezik meg arról, hogy annak ellenére, hogy többet ehet, érdemes tartalmas, egészséges ételekkel táplálnia a testét. Nézd meg, milyen alapelvek mentén könnyíti meg a súlyvesztést az intuitív étkezés.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük