Gátolják a zsírfelszívódást, csökkentik az éhségérzetet: 9 finom étel magas kalciumtartalommal

A kalcium is elősegítheti a fogyási folyamatokat, érdemes gyakran beépíteni a magas kalcium-tartalmú ételeket a napi menübe.

GettyImages-938582276
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kalcium erősíti a csontokat és a fogazatot, befolyásolja a zsírégetést, támogatja a szív és a csontvázhoz kapcsolódó vázizmok működését is. Utóbbiakhoz tartoznak a hajlító, emelő és feszítő izmok, amivel az edzés hatékonyságát is növeli.

Ebből a rövid felsorolásból is látszik, hogy ez az ásványi anyag mennyire nélkülözhetetlen elem a szervezet egészére nézve. Kutatások szerint felszívódását D-vitaminnal lehet elősegíteni, és bár a kalcium fogyasztó hatását önmagában kifejti, az előbb említett vitaminnal kombinálva a leghatásosabb.

A kalcium fogyókúrás hatása

Egy 2019-ben végzett, hat hónapon át tartó kutatás szerint a kalcium és a D-vitamin együttes fogyasztásával jelentősen megnövekszik a hasi zsírégetés mértéke, az eredmény hasonló azok körében is, akik zsírszegény tejtermékeket fogyasztottak, hiszen azok is bővelkednek mindkét tápanyagban. Egy korábbi, 2002-es tanulmányban is vizsgálták a kalcium fogyókúrás hatását, és azt vették észre, hogy azok a résztvevők, akik a 25 hetes kísérlet alatt magas dózisban szedtek kalciumos étrend-kiegészítőket, átlagosan 4,9 kilóval lettek könnyebbek, és a testzsírszázalékuk is jelentősen csökkent. Ezenkívül más kutatásban is kimondták a kalcium elhízást gátló hatását, az ásványi anyag az éhségérzetet is csökkentette.

Beviteli mennyiségére külön figyelmet kell fordítania azoknak, akik szívbetegségre, cukorbetegségre vagy epilepsziára szednek gyógyszereket, mert befolyásolhatja hatásukat. Nagy dózisban megakadályozhatja a vas és a cink felszívódását is. Az MDOSZ ajánlása szerint felnőttek körében a napi kalciumszükséglet 800 mg, a szám serdülő- vagy időskorban, illetve terhesség esetén változhat. Szerencsére ételekkel nehéz túladagolni, mutatjuk azokat, amiket érdemes gyakran fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük