100 kilót fogyott együtt József és Emese egy év alatt: a magyar házaspár elmondta, hogy csinálta
József 77 kilótól, Emese pedig több mint 25 kilótól szabadult meg.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki kapcsolatban él, akkor a sikeres fogyókúra egyik kulcsa, hogy a párok támogassák egymást. A közös küzdelem, a kialakított új szokások és az érzés, hogy van, aki megért, megerősítheti a pár egymás iránt érzett szeretetét is.

Ugyanakkor nem lehet egyszerű egy házaspárnak közös életmódváltásba kezdenie, hiszen lehet, hogy amíg az egyiknek könnyebben és gyorsabban megy a pluszkilók leadása, addig a másik a diéta során számos nehézséggel találkozik. Szerencsére Józseféknél nem így volt. A 41 éves férfi és felesége, Emese egy hónap eltéréssel kezdett bele az életmódváltásba. Azt mondják, a kapcsolatukat egyáltalán nem viselte meg az elmúlt egy év, 22 év házasság után nincs előttük lehetetlen, és azt vallják, együtt, közösen bármin túl tudnak jutni.

Több mint 100 kilót fogyott együtt József és Emese 

A 41 éves József alatt 212 és fél kilót mutatott a mérleg, amikor úgy döntött, életmódváltásba kezd. Feleségét, Emesét sem kellett sokáig győzködnie, aki egy hónap eltéréssel csatlakozott férjéhez. Kitartásuknak és akaratuknak hála több mint 100 kilót fogytak együtt. József eddig közel 77-től, Emese pedig több mint 25 kilótól szabadult meg.

Egy év alatt hatalmas változáson ment keresztül a magyar házaspár.
Egy év alatt hatalmas változáson ment keresztül a magyar házaspár.
Fotó: Tomkó József és Emese

- Az életmódváltás elején, 2020. január 27-én 212 és fél kilót nyomtam, akkoriban csak a munkahelyi ipari mérleggel tudtam megmérni magam. A hatalmas súlyom miatt fájtak a térdeim és ízületi problémáim voltak, ugyanakkor a kíváncsiság is hajtott abban, hogy kiderítsem, miért lettem ekkora. Találtam egy telefonos applikációt, ami segít a kalóriák számolásában, és elkezdtem használni. Ekkor világosodott meg bennem, hogy a hosszú évek során hol rontottam el a mindennapi étkezéseim. Jelen pillanatban 76 és fél kiló mínusznál tartok, de 16 kilót még szeretnék fogyni. Amikor a feleségem látta, hogy az első hónap után szépen csökken a súlyom, csatlakozott az életmódváltáshoz – kezdi történetüket József.

- Mikor láttam, hogy a férjem sikeresen fogy, úgy gondoltam, hogy én is vele tartok ezen a nehéz, lemondásokkal teli úton. Kereken 100 kiló voltam, amikor elkezdtem, most 73 kilogramm a súlyom – árulta el Emese, akinek férjéhez hasonlóan a térdízületei fájtak, és végül ezért döntött az életmódváltás mellett.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Egy hónap alatt lement az első 10 kiló"

Józsefnek és Emesének az elején fejben is el kellett dönteniük, hogy bármi lesz, együtt, közös erővel végigcsinálják.

- Teljesen megváltozott az életmódunk, elhagytuk a cukrot, a zsíros ételeket, tésztaféléket, minimálisra csökkentettük a pékáruk fogyasztását. Helyettük rengeteg párolt zöldséget, csirkemellet, egészséges gabonaféléket, mint például bulgurt, kuszkuszt, kölest fogyasztottunk és fogyasztunk a mai napig. Tejtermékekből zsírszegény túrót és natúr joghurtot eszünk. Minden ételnek nézzük a kalóriatartalmát, most már mindent grammra mérünk. Az első hónap után 10 kilóval mutatott kevesebbet a mérleg nálam, ekkor fordult meg először a fejemben, hogy sikerülhet lefogynom.  Nagy segítség volt, hogy a nejem is elkezdte, és együtt csinálhatjuk végig az életmódváltást, aminek még koránt sincs vége - mondja József.

József 77 kilót fogyott eddig.
József 77 kilót fogyott eddig.
Fotó: Tomkó József

"Csupán edzéssel nem sikerült fogyni"

Emese az életmódváltás előtt rendszeresen futott, ám ez a mozgásforma egyre jobban megterhelte a térdeit, így váltott. József a fogyókúra előtt hat évig látogatta a konditermet, de így nem volt eredményes.

- 6 éve járok konditerembe, de csupán az edzésekkel nem sikerült fogyni, a sikerhez az is kellett, hogy az étkezéseken is változtassak. Heti 3-5 alkalommal jártam konditerembe, és másfél órás edzéseket végeztem – mondja József.

- Fogyókúra előtt futni jártam, de a futás egyre jobban megterhelte a térdem, így edzésformát váltottam: csoportos fitneszórákon vettem részt, kipróbáltam többek között a Tabatát, a fitballt és a trambulint. A mai napig heti 4-6 alkalommal, egy órát tornázom – árulta el Emese.

Emese több mint 25 kilótól szabadult meg egy év alatt.
Emese több mint 25 kilótól szabadult meg egy év alatt.
Fotó: Tomkó József és Emese


"Volt, hogy egy ponton megállt a fogyás"

Sok fogyókúrázó tapasztalja, hogy amíg az elején viszonylag könnyen apadnak le a kilók, később van egy pont, amikor megáll a fogyás, és egyszerűen bármit is tesz az ember, nem mozdul a mérleg nyelve.

- Ilyen nagy súlynál a stagnálás szerintem teljesen normális dolog. Nálunk minden hónapban körülbelül egy hétig tartott. Eleinte csalódottak voltunk, és nehéz volt átvészelni, hogy a sok odafigyelés és lemondás nem hozza meg gyümölcsét, de kitartottunk, a nehéz pillanatokban pedig bátorítottuk egymást. Amikor a szervezet eltávolítja a vizet, a stagnálás után mindig jön a nagy súlyvesztés. Nálam például 4-5 kilót is esett a súlyom 1-2 nap alatt, utána folytattuk ott, ahol abbahagytuk. Ilyenkor remek tanácsokat kaptunk az edzőteremben, hogyan folytassuk a fogyókúrát - mondja a férj.

József a kezdetektől nagyon szigorúan állt az életmódváltáshoz, az első célja eléréséig – az, hogy 150 kilóra lefogyjon – semmilyen csalónapot nem tartott. Emese étrendjébe ezzel szemben belefért egy kis nass.

- Csalónapjaim azokon a napokon voltak, mikor edzettem, de akkor is csak egy kis édességet engedtem meg magamnak, és azt is a betervezett napi kalóriamennyiség keretén belül – árulta el.

Ma már József ingjébe mindketten beleférnek.
Ma már József ingjébe mindketten beleférnek.
Fotó: Tomkó József és Emese

"A lánykori ruháimba is beleférek”

József és Emese kitartásának hála ma már nemcsak a hatalmas túlsúlytól szabadultak meg, de egyre több dicséretet is kapnak.

- Miután lement az első 40 kiló, jöttek a dicséretek is, ami még jobban motivált engem arra, hogy folytassam. Most már ott tartok, hogy teljesen új ruhákat kellett beszereznem, a 6XL-es ruháimat 3XL-es méretre cseréltem. 172 centi volt az elején a mellbőségem, jelenleg 132 centi, és a 195 centiméteres magasságomhoz 136 kiló társul.  A végcélom az, hogy 120 kilóra fogyjak, azzal már elégedett leszek – árulta el József.

- Nekem nem a leadott kilókhoz kapcsolható az az örömteli érzés, hogy sikerült, hanem amikor az első dicséretet kaptam, vagy amikor felvettem a lánykori ruhámat, és jó volt rám! Jocó elvitt magával ruhát vásárolni karácsonyra. Odahozott nekem egy olyan darabot, amire azt mondtam, hogy ez úgyis kicsi rám, de ő mondta, hogy próbáljam fel. Olyan volt, mintha rám öntötték volna! Az az érzés semmihez sem fogható, már csak ezért is érdemes volt végigcsinálni – vallotta be Emese. 

Cikkünk megjelenése után Józsefet és Emesét az RTL Klub Fókusz című műsora is megkereste. Itt nézheted meg a róluk készült kisfilmet:

Az RTL Klub Reggeli című műsor vendégeiként pedig még több érdekességet árultak el életmódváltásukról és kapcsolatukról:

7 motiváló magyar fogyástörténet

Biztató és motiváló történetet mutatunk be hét olyan erős, magyar nőről, akik bár rengeteg megpróbáltatással kerültek szembe az évek során, akaraterejük, kitartásuk és elhatározásuk erősebb volt. Ennek köszönhetően pedig nemcsak a túlsúlytól szabadultak meg, de teljesen új, önbizalommal teli életet is kezdhettek.

Borító- és ajánlóképek: Tomkó József és Emese

Ezt is szeretjük