Ezt a 3 fontos szabályt tartsd be a diéta után, és többé nem jönnek vissza a plusz kilók
Van, hogy a kilók leadása sétagalopp ahhoz képest, hogy megtartsd az elért álomalakot. Tippjeinkkel megkönnyítjük a tartós fogyást!

reggel merleg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint az, amikor egy kemény diéta végre látványos eredményeket hoz: érezhetően kevésbé feszül a nadrág, tónusosabbak az izmok. 

Ez az állapot azonban hamar elillan, ha a szigorú étrendet követően az életmód a korábbihoz tér vissza.

A diéta nem elég

A tartós fogyás kulcsa az életmódváltás: nem muszájból kell barna rizst enni a fehér rizs helyett, hiszen elszántság nélkül előbb vagy utóbb minden fogyókúra sikertelen. Már a fogyókúra összeállításánál fontos, hogy hosszútávon tartható szabályokat állíts fel, melyeket később is tartani tudsz, mindezeket pedig fokozatosan bevezetve szervezeted könnyebben hozzászokik az új életformához: az egészséghez.

fogyas 2
Fotó: Getty Images Hungary

A mesterhármas

Szerencsére azonban három egyszerű szabályt betartva nem válik az álom rémálommá: a kínkeservvel leadott kilók nem kúsznak vissza. 

Tartsd rendben az anyagcserét!

A diéta során összeszűkült gyomrodat a fogyókúra után se napi egy nagyobb étkezéssel terheld: ezzel csak azt éred el, hogy lelassul az anyagcseréd. Akár napi öt-hat kisebb étkezésre is szükség lehet, pláne, ha a nyári melegben egyszerre amúgy sem kívánsz nagyobb adagokat. Picit lehet lazítani a fogyókúrás szabályokon, de az úgynevezett 80/20-as arányt megtartva. Magyarán 80%-ban étkezz a fogyókúrának megfelelően és csak a maradék 20%-ban engedj azoknak az ételeknek, amik nem segítik a súly megtartását.

Fontos tudatosítani, az életmódváltás, nem kampányszerű diéta! Ügyelj rá, hogy akármilyen csábító, ne térj vissza a fehér liszttel készült pékárukra és más elhagyott, rossz szokásokra! Tartsd meg a fogyókúra során felállított legfontosabb alapelveket, mint a teljes kiőrlésű pékáruk vagy a zsírszegény tejtermékek és húsok fogyasztása. Természetesen egyszer-egyszer belefér egy lángos a strandon vagy egy nem teljes kiőrlésű liszttel és morzsával panírozott hekk, de aznap ne egyél mellé még egy tejszínes jégkrémet is, cukros jégkásával! Egy-egy csalóétkezés, és nem nap!, nem fogja romba dönteni az eredményeid.

A megfelelő folyadék- és rostbevitel biztosítása a fogyást követően is elengedhetetlen. 20 testsúlykilogrammonként nyári kánikulában akár egy liter cukormentes folyadék - tehát egy 60 kg-os egyénnek körülbelül három liter -, legideálisabb esetben víz fogyasztása segít megtartani a bombaformát, a zöldségek és gyümölcsök étrendbe iktatása pedig szintén létfontosságú a hosszan tartó siker érdekében. 

Válassz jól fehérjét!

Nem csak csirkemellett érdemes fogyasztani a súlymegtartás érdekében. A pulykamell, a vadhúsok, a tengeri halak, a tofu, a zsírszegény joghurtok, a túró, a tojásfehérje, illetve a sajtok is kiválóan beilleszthetők a fogyás utáni étrendbe, az új életmódba. A sertéscomb, illetve karaj szintén nem tiltólistás, azonban a látható zsírréteget - bőrt - minden hús esetében távolítsd el! 

Mozogj!

A fogyókúra folyamán beépített napi rutint továbbra is aktívan gyakorold: ne maradozzanak el a reggeli kocogások vagy az esti alakformáló órák. Azért is fontos, hogy a mozgás legyen a mindennapjaid része, mert, ha a leadott zsír helyére mielőbb izmot építesz, kevesebb az esélye annak, hogy visszahízol! Nem sportoltál eddig? Semmi gond! Most viszont húzz bele, hiszen nemcsak a kilók leolvasztásában, de a formásodásban is hatalmas szerepe van a testedzésnek. A mozgásforma egyéntől függ, találj olyan sportot, amit szívesen űzöl, ezáltal nemcsak tartós eredményre tehetsz szert a fogyás terén, de a hangulatod is szárnyalni fog! 

A cikk az ajánló után folytatódik

Így fogytak ők

Ha még motivációt keresnél a kezdéshez, ne a megbízhatatlan reklámokat böngészd: ahogy sajnos az öregedés elleni csodaszert, úgy a fogyásét sem találták még fel. Ezek a hús-vér lányok komoly elszántsággal vágtak bele az életmódváltásba: eredményeik pedig elképesztőek.

Ezt is szeretjük