136%-kal növeli a stroke esélyét, mégis sok nő így diétázik: megrövidíti az életet a jojó-effektus
Egy új kutatás szerint a szívbetegek különösen nagy veszélynek teszik ki magukat.

jojo effektus
beauty and style
Top olvasott cikkek

A folyamatos fogyással és hízással járó jojó-effektus, amely a káros, rohamszerű fogyókúrák és csodadiéták velejárója lehet, jobban megviseli a szervezetet, mint sokan gondolták. A viszonylag gyors és nagy tömegű fogyás, majd az utána jelentkező visszahízás nemcsak a bőrnek árt, hanem a szív- és érrendszernek is.

Egy új kutatás szerint a szívbetegek különösen nagy veszélynek teszik ki magukat, ha beleesnek a jojó csapdájába. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakértője ezekről a hatásokról beszélt.

Veszélyben a szívkoszorúér-betegek

A szívkoszorúér-betegség a leggyakoribb szívbetegség az Egyesült Államokban, évente mintegy 370 ezer ember haláláért tehető felelőssé. Ezt a betegséget az atherosclerosis jellemzi, vagyis az a folyamat, amely során a szívet vérrel tápláló koszorúérben plakkok rakódnak le. Ezek a plakkok felhalmozódva aztán akadályozhatják a szív vérellátását, amely végső soron akár szívinfarktushoz is vezethet.

jojo dieta

Egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban publikált friss tanulmány szerint a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél különösen súlyos egészségkárosodást okozhat a jojó-effektus. Az amerikai tudósok úgy találták, hogy az olyan betegeknek, akik átlagosan 4,7 évig kitették magukat a nagy súlyváltozásoknak, jóval nagyobb esélyük volt a szívinfarktusra, a stroke-ra és akár a végzetes kimenetelre, mint azoknak, akiknek a súlya csak csekélyebb mértékben változott.

A kutatók 9509 férfit és nőt vontak be a vizsgálatba, akik 35-75 év közöttiek voltak. A szívkoszorúér-betegség mellett valamennyiüknek magas volt a koleszterinszintje, ezért koleszterincsökkentő terápián is részt vettek. Az utánkövetéses periódusban 4,7 évig követték őket, azt vizsgálva, hogyan hat rájuk a testsúlyváltozás.

Az orvosok végül arra a következtetésre jutottak, hogy azok a túlsúlyos személyek, akik a legnagyobb súlyváltozásokon mentek keresztül - ami 4 kilogramm fel-le ugrálását jelentette -, 117%-kal növelték a rizikójukat a szívinfarktusra, 136%-kal a stroke-ra és 124%-kal a halálozásra azokhoz képest, akiknek csak kevesebbet ugrándozott a súlyuk.

További megállapítás volt, hogy a jojó-effektus a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli - bár a kutatók hozzáteszik, hogy a téma egyelőre csak megfigyelésnek minősíthető, és további kutatásokat igényel.  

Fontos tanács szívbetegeknek

Az elhízás önmagában is rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, ahogyan a magas vérnyomásnak, a 2-es típusú cukorbetegségnek, a daganatos betegségeknek, az ízületi  megbetegedéseknek, az anyagcserezavaroknak és a korai halálozásnak is - ismerteti dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa.

Vagyis a súlyfelesleges leadása jelentős egészségi előnyökkel jár, ám a tartós, egészséges fogyást csakis életmódváltással lehet elérni. Ebből a szempontból különösen körültekintőnek kell lenniük a szívbetegeknek, hiszen a jelentős súly gyors leadása, majd visszaszedése az egészségesek szív- és érrendszere számára is megterhelő.

Aki tehát szívproblémával szeretne fogyni, annak mindenképpen előzetes kardiológiai és lehetőleg dietetikusi, életmódorvosi felmérés ajánlott, valamint a folyamat során is szükséges a rendszeres orvosi kontroll.

Az elhízás és a daganatos betegségek

Sajnos nagyon sok magyart is érint az elhízás és a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulása közti összefüggés. Megmutatjuk, mennyit számítanak pontosan a kilók, ha a túlélésről van szó!

Ezt is szeretjük