Sokan így diétáznak, pedig létfontosságú szerveket károsíthat: a szívbetegség rizikóját is növelheti
A fogyókúrák, diéták során fellépő jojóeffektus veszélyes következményekkel járhat, a belső szerveket is károsíthatja.

GettyImages-1300791189
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akik már fogyókúráztak, jól tudják, hogy a súlycsökkenés intenzitása mennyire eltérő lehet a különböző szakaszokban. Sokan éppen testtömegük egyébként ideiglenes stagnálása miatt esnek a jojódiéta "csapdájába".

A jojóeffektus azt takarja, amikor egy illetőnek sikerül jó pár kilónyi felesleget leadnia, majd ezt ugyanolyan gyorsan, ha nem még gyorsabban felszednie. A hátterében megannyi tényező állhat, a szigorú, hosszú távon tarthatatlan diéták során elért célsúly utáni "jutalmazás" is lehet indok, de az aktuális diétás módszerben történő csalódás szintén generálhatja. Bármi is álljon a jelenség hátterében, súlyos károkat tud okozni a szervezetben.

A jojóeffektus hatása

Hivatalosan jojódiétának azt nevezik, amikor valaki lefogyott és visszahízott legalább 5 kilogrammot három vagy annál több alkalommal. Míg a fogyás valójában jó hatással bírhat az egészségre nézve, szakértők szerint a jojódiéta már károsíthatja az érrendszert, megváltoztathatja a vércukorszintet.

GettyImages-478364350

Egy 2022 áprilisában publikált tanulmányban azt vették észre, hogy a kísérletben részt vevő állatoknak csökkent a szív- és veseműködésük annak ellenére, hogy kívülről egészségnek tűntek. A kutatás során két csoportra osztották a rágcsálókat, az egyiküket kéthetes kalóriaszegény étrend után háromhetes hízókúrára fogtak, mindezt három körben ismételték meg. Mindeközben ultrahanggal vizsgálták a kardiovaszkuláris és vesefunkciójukat, inzulinérzékenységüket pedig vérvizsgálattal monitorozták.

A kísérlet végére a jojódiétázó rágcsálóknál 20-40%-kal csökkent a véráramlás a veseartériákban, és inzulinrezisztencia is megfigyelhető volt náluk, amely állapot növeli a cukorbetegség kockázatát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy jojódiétázás három ciklusát követően a szív kevesebb vért pumpált, ami azt jelentette, hogy kevesebb vér jutott a vesébe is - mondta Aline MA de Souza PhD, a Georgetown Egyetem Orvostudományi Tanszékének adjunktusa. - A test rugalmas, számos tényezőhöz képes adaptálódni, de ha krónikus állapotról beszélünk, egyes szervek elveszíthetik az alkalmazkodóképességüket.

Egy korábbi, több mint 9500 résztvevővel végzett kísérletben is arra a következtetésre jutottak, hogy a jojódiéta olyan mértékben károsíthatja, terhelheti az érrendszert, hogy akár 135%-kal növeli a stroke kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül más tanulmányokban, köztük 2016-ban is bizonyították, hogy növelheti a hasi hízékonyság kockázatát is. Ebben számos publikáció eredményét vették górcső alá, ahol szintén bizonyították, hogy ugyan enyhén, de megnöveli a metabolikus szindróma, illetve a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is. Egy 2012-es kutatás során is azt tapasztalták, hogy a súlyvesztést követő hízás a résztvevők többségénél a hastájékon lerakódott zsírpárnák formájában jelent meg.

A friss kutatás kritikája

Egy független szakértő, Michael W. Schwartz professzor szerint nincs arra a klinikai gyakorlatban precedens, hogy a szív vagy vese károsodása közvetlenül a kalóriakorlátozás és a súlygyarapodás váltakozó ciklusából eredne. Számára a kutatásból az sem derült ki, hogy pontosan milyen szervi károsodásokat fedeztek fel a tanulmány készítői.

Elképzelhető, hogy az állatok életkorától is függött az, hogy mennyire viselte meg a szervezetüket ez a hirtelen súlyváltozás, például fiatal állatok számára komoly stresszt jelenthetett már 60%-os kalóriakorlátozás is. Így az is lehetséges, hogy a testzsír felhalmozódása nagyobb mértékben ment végbe, mint normál esetben történt volna. Emiatt már kialakulhat akár inzulinrezisztencia is.

GettyImages-910778858

Mindenesetre a tanulmányt elvégző kutatók azt a következtetést vonták le, hogy növekedhet a szívbetegség kockázata azoknál az embereknél, akik vagy szándékosan vagy akaratlanul jojódiétát folytatnak, ám további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Így lesz tartós a fogyás nagy súlyfeleslegnél

A leghatékonyabb megoldás a pluszkilók leadására öt módszerben rejlik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük