Hogy fogyaszd a joghurtot a fogyókúra alatt? Nem mindegy, mikor és hogyan eszed
A joghurt jól beilleszthető a diétába, ha figyelembe veszel néhány szempontot.

joghurt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A joghurt finom, könnyen beszerezhető, a hűtőből kikapva egyből fogyasztásra kész eledel, ami sok háztartásban megtalálható. A diétázók is szívesen nyúlnak érte, különösen, ha a reggeli vagy a tízórai, uzsonna megoldásáról van szó.

Míg régebben a joghurtok szinte kizárólag cukros változatban voltak elérhetők, szerencsére ma már számos cukormentes opció áll rendelkezésre, néhány dolgot azonban ezenkívül is érdemes mérlegelni, ha a fogyás a cél. 

Joghurt a fogyókúrában

A joghurt egyedi baktériumtenyészet, vagyis joghurtkultúra hozzáadásával, alvasztással készülő tejtermék. Amellett, hogy finom és változatosan kombinálható gabonafélékkel, olajos magvakkal, gyümölcsökkel, jó forrása a fehérjének és olykor, de nem minden esetben, az emésztőrendszert támogató pro-, illetve prebiotikumoknak. Az állati eredetű tejtermékből álló változatokban fontos vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók. Mindez viszont a választott terméktől függ, a címkék tanulmányozása segíthet a tájékozódásban. 

A diéta során a joghurt, különösen a görög joghurt az egyszerűségén túl a fehérjebevitel miatt is kifejezetten népszerű. A fehérje segít a jóllakásban és az izomtömeg megőrzésében. Utóbbi szempontot gyakran nem veszik figyelembe a fogyókúra alatt, pedig a testsúlyvesztés az izmokra is hatással van, az izmok megőrzése pedig egyebek mellett azért is lényeges, mert az izomszövet aktívabb az anyagcsere-folyamatokban, mint a zsírszövet, és a vércukorszintre nézve is előnyösebb a nagyobb izomtömeg. 

A vércukorszint és a joghurt kapcsolatának megítélése változó, az egyéni érzékenység is szerepet játszhat benne. Alapvetően egy alacsony glikémiás indexű élelmiszerről van szó, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet - ez az információ a cukorbetegséggel és az inzulinrezisztenciával élők számára különösen fontos. A magasabb zsírtartalom lassítja a szénhidrátok felszívódásának sebességét, tehát a zsírszegény termék tempósabban emelheti meg a vércukorszintet.

Ugyanakkor az ételek inzulinválaszt is kiváltanak, ennek mutatója az inzulinindex, ami a tejtermékek esetében jellemzően magasabb, mint a glikémiás index. Vannak, akik a reggel elfogyasztott tejre, joghurtra rosszabbul, magasabb vércukorszint-emelkedéssel reagálnak, esetükben megfontolandó, hogy a nap első étkezésekor ezek mellett tegyék le a voksukat. A gyors vércukorszint-emelkedést az értékek hirtelen csökkenése, majd hamar jelentkező éhségérzet követi. 

Gyakori hibák 

A joghurt kellő körültekintéssel hasznos eleme lehet a diétának, ehhez a gyakori hibák elkerülésére van szükség. A bonyodalmak rögtön a választással kezdődnek, hiszen a legfinomabb ízesítésű termékek általában nem mentesek a hozzáadott cukortól, ami a fogyókúra vagy a speciális diéták során mellőzni kívánt összetevő.

A light, cukormentes opciók előállításakor mesterséges édesítőszerekkel dolgoznak, amelyekről megoszlanak a vélemények, az egyik kifogás az, hogy úgy tűnik, az édes íz iránti sóvárgást fokozhatják, ennek eredményeként pedig az emberek hajlamosabbak lehetnek a tápláló fogások helyett az édeseket előnyben részesíteni. A fogyókúra szempontjából a natúr, élőflórás változatok tűnnek a legjobbnak. 

Ma már növényi joghurtokban sincs hiány, ami a növényi étrendet folytatók és az érzékenységgel élők számára jó hír. Ha viszont a fehérjebevitel lenne a joghurtfogyasztás célja, ismét rá kell pillantani a csomagolásra, a növényi változatok sokszor jócskán alulmaradnak ezen a téren. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, költséghatékonyság miatt nagy kiszerelésű terméket vesznek. Ez a tálalás során vezethet a kelleténél nagyobb porciókhoz. A másik probléma az lehet, hogy mit esznek a joghurt mellé a diétázók. A dietetikus szakemberek általában lassú felszívódású, élelmi rostokban gazdag harapnivalókat, esetleg pár szem olajos magot, bogyós gyümölcsöt ajánlanak mellé, a gyakorlatban viszont az életmódváltók sokszor cukros gabonapelyhekkel, granolával társítják, amelyek jelentősen megdobják a fogás szénhidrát- és olykor a kalóriatartalmát is. Pár szem bogyós gyümölcs ízletes kiegészítője a joghurtnak, és egy kevés olajos maggal vagy zabpehellyel is fogyasztható. Az olajos magvak egészséges finomságok, ugyanakkor a kalóriatartalmuk nem elhanyagolható tényező. A joghurt és a mellé választott táplálékok esetében is érdemes a mértékletességre törekedni.  

Laktató és diétás reggeliötletek

Sokat vitatott kérdés, hogy mi fontos a reggelinél, a szénhidrátok, zsírok vagy fehérjék? A szakemberek utóbbit javasolják, hiszen a fehérjében gazdag étrend amellett, hogy sokáig biztosítja a teltségérzetet, az izmok regenerálódásáról és építéséről is gondoskodik, tónusos testet eredményezve. Ugyanakkor a lassú felszívódású szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű pékáruk is nyugodtan helyet kaphatnak a tányéron, amelyek rostjaik révén még inkább biztosítják az emésztés megfelelő működését.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük