Ezt a jógát válaszd, ha gyorsan akarsz fogyni, és ezt, ha lazítanál: segítünk megtalálni a megfelelőt
Mutatjuk a legnépszerűbb jógafajtákat, és hogy melyik mire jó.

joga-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jóga talán népszerűbb, mint valaha, ami nem is csoda, hiszen nemcsak  lenyugtatja az elmét, és segít kikapcsolni ebben a rohanó világban, de bónuszként csinosabb testet és feszesebb izmokat ad.

Ennek köszönhetően egyre-másra bújnak ki a földből a jógastúdiók, és jelennek meg a különféle irányzatok, amelyek között, ha valaki kezdő jógázó, nehéz eligazodni. Jelen cikkünkben az itthon legnépszerűbb jógafajtákat vesszük sorra, hogy segítsünk dönteni, melyik az, ami igazán neked való.

Hatha jóga

A Hatha jóga ideális választás, ha most ismerkedsz a jóga alapjaival. Statikus testhelyzetekből, ászanákból áll, a jógatanulás általában ezek elsajátításával kezdődik. A Hatha szó jelentése nap és hold, ez a testi-lelki egyensúlyra utal, amely a mozgásforma fókuszában áll. Nemcsak testgyakorlás, de részei légzőgyakorlatok és meditáció is - az elmére ugyanúgy pozitívan hat, mint a testre. A statikus pózok erősítik az izmokat, és az egyensúlyérzéket is javítják, valamint fejlesztik a hajlékonyságot.

joga-ashtanga

Astanga jóga

Az Astanga jóga már egy dinamikusabb mozgásforma. Itt az ászanákat átkötő mozdulatok vezetik át egymásba, ezért a mozgás folyamatos, és sokkal jobban meg is dolgoztat. Haladóknak inkább ez a változat ajánlott. A kötött gyakorlatsorok úgy állnak össze, akár egy adott légzésritmusra koreografált tánc.

Iyengar jóga

Az Iyengar jóga egy eszközhasználó mozgástípus, és a helyes ászana kivitelezésre fókuszál. Az eszközök (hevederek, jógatéglák) ahhoz szükségesek, hogy mindenki az egyéni képességeihez mérten a legprecízebben tudja végrehajtani a gyakorlatokat. Ezzel akkor is bátran próbálkozhatsz, ha úgy érzed, nem vagy elég hajlékony bizonyos ászanákhoz. Pár ilyen óra után sokkal rugalmasabb leszel, és egészen biztosan javulni fog az állóképességed, valamint a tartásod is.

Bikram jóga

A Bikram jóga azoknak való, akik bírják az extrém dolgokat, és nem zavarja őket, ha patakokban folyik róluk a víz. 26 ászanából áll, amiket a jógázó 38-40 fokos melegben végez, így az izzadás garantált. A párás terem és az intenzív gyakorlatok stimulálják a szervezetet. Egy Bikram edzés jól megdolgoztatja az izmokat is. Szintén főleg haladó jógázóknak és az extremitások kedvelőinek ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kundalini jóga

A Kundalini jóga a tudatosság jógája. Egyszerű elemekből tevődik össze, és nagy fókusz van a légzésen. A sok légzőgyakorlatnak és meditációnak köszönhetően remek hatással van a lelki egészségre. Éppen ezért kortól és fizikai adottságoktól függetlenül ajánlják bárki számára. A mindennapokban segíthet leküzdeni a stresszt és a rohanó élet megpróbáltatásait.

Kalóriaégető jógapózok

Ha kedved támad otthon kipróbálni a jógát, mielőtt ellátogatsz egy jógastúdióba, ezeket a pózokat semmiképpen se hagyd ki, mert bár egyszerűnek tűnnek, eszméletlenül égetik a kalóriát.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük