Gyengébb vagy, mint a nagymamád? 1985 óta fogy az izom a nőkön
A nők célja manapság sokkal inkább a karcsú alak elérése, mint az egészséges izomzat fejlesztése.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Próbáltál már gép nélkül, puszta kézzel tésztát dagasztani? Talán neked is szöget ütött közben a gondolat a fejedben: mintha nagyanyád sokkal hatékonyabban végezte volna ezt a műveletet - de legalábbis nem állt meg percenként kifújni magát.

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a ma élő emberek izomereje jóval csekélyebb, mint a felmenőké volt. Mindez hatványozottan vonatkozik a nőkre - írja a Daily Mail.

1985 óta fogy az izom

Dr. Grant Tomkinson, a Dél-Ausztráliai Egyetem egészségügyi tudományok tanszékének vezetője szerint a mai átlagos izomerő 1985-ben tetőzött. Azóta, bár az emberek tömege nő, az izomzat mennyisége mintegy 8-10%-kal csökkent. Ebből adódóan gyengébbek vagyunk, romlik az emberek állóképessége.

Veszélyben a nők

Ez a tendencia különösen a nők esetében figyelhető meg. A nők többsége egyszerűen csak karcsú szeretne lenni, ennek érdekében fogyókúrázik, de nem célja az izomerő növelése.

Pedig a hiányzó izomzat komoly egészségügyi következményekkel jár, hiszen az tartja a testet, védelmet biztosítva az ízületek és a csontok számára. A szegényes izomzat növeli a csontritkulás, a törés, az ízületi gyulladás és a hátfájás kialakulásának kockázatát.

Több fehérjét!

Az izmok alapvető építőköve a fehérje, melynek a legjobb forrásai a hús- és tejtermékek. Táplálkozási szakemberek szerint étrended 25%-ának fehérjéből kellene állnia.

Catherine Collins, a londoni Szent György kórház dietetikusa szerint ennek érdekében napi 60 gramm fehérjét kell magadhoz venni - ezt a mennyiséget nagyjából 20 dkg csirkemell fedezi. Ha nem juttatsz be elegendő fehérjét a szervezetedbe, tested idővel elkezdi leépíteni a már meglévő izomzatot.

Mozgás!

A csökkenő fehérjefogyasztás mellett természetesen a mozgásszegény életmód is felel azért, hogy a ma embere nem rendelkezik kellő izomerővel. Egyre nő az irodai munkát végzők száma, a találkozókat felváltották az e-mailek és a telefonos megbeszélések. Ha csatornát akarsz váltani, ott a távirányító, az internetes vásárlás pedig jóval kényelmesebb, mint ha a boltokat kellene járnod. Alapvetően az egész világ a helyváltoztatás ellen dolgozik.

Ha azonban nemcsak karcsú szeretnél lenni, hanem némi izmot is magadra szednél, érdemes beiktatnod az életedbe az anaerob mozgásformákat. Ilyen izomzatot fejlesztő mozgás a kitörés, a súlyzós edzés vagy a sprintfutás.

Ezt is szeretjük