Szabad izomláz esetén edzeni? Elmondjuk, mikor jó, és mikor nem
A fájdalom nem kimondottan attól jelentkezik, amire a többség gondol.

izomláz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izomláz nem elsősorban a mozgás közben zajló tejsavtermelődés miatt jön létre. A tejsavat ugyanis a képződésével párhuzamosan képes a szervezet lebontani, így nem ez az izomláznak nevezett jelenség fő kiváltó oka.

Az intenzív és közepesen nehéz edzés közben létrejöhetnek az izmokon mikroszkopikus méretű sérülések. Ezek az apró izomrostszál-szakadások hajlamosak begyulladni, és ez fájdalommal jár. Ez az, amit izomláz közben érez az ember.

Így jelentkezik a fájdalom

A hirtelen és drasztikus intenzitással végzett testmozgás előidézheti az izomzat mikrosérüléseit. Túlerőltetésnél nagyfokú dagadás, éles fájdalom és nehézkes mozgás léphet fel. Ritka esetben előfordulhatnak zúzódásszerű foltok, vöröses-kékes vagy zöldes-sárgás elváltozások is a bőrön. A tapintható duzzanat nyomásra érzékeny lehet. Extrém esetben fájdalomcsillapítóra is szükség lehet, ha viszont pár nap alatt nem múlik a fájdalom, orvoshoz kell fordulni.

Ezzel megelőzhető a rossz érzés

Érdemes - módjával - elkezdeni tornázni, mert mozgásra is enyhülhet a rossz érzés. Ha a szervezet elég tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut, az izomszakadásokat képes regenerálni és újjáépíteni. Az izmok rekreációja és erősödése pedig elsősorban alvás és pihenés közben történik, nem pedig meggondolatlan rátornázással és edzés közben, ahogy azt sokan hiszik. A megelőzés alapja a bemelegítés, mely elsősorban nyújtógyakorlatokkal történjen. Már öt percnyi ezekből az edzés előtti gyakorlatokból csökkenti az izomláz kialakulásának kockázatát.

Így végezz testedzést

Az izmok mozgástartományának átmeneti csökkenése egy-két napig biztosan eltart, így ebben az időszakban nem jó ötlet azonos intenzitással rádolgozni vagy erősíteni. Akkor ugyanis tovább sérülnek az izomszálak, és az egész addigi edzés értelmét veszti, továbbá lehetetlenné teszi az izmok regenerálódását. Ha fellép a fájdalom, a komolyabb edzés helyett másnap egy kis sétával vagy laza kocogással érdemes a mozgást kompenzálni. Javasolt nyújtógyakorlatokat végezni, majd finoman átmozgatni az érzékeny zónákat. A hideg-meleg vizes váltózuhany, a masszázs és a szauna is jótékony hatással van a sérült izomzatra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki régóta nem végez testmozgást, a sportolás vagy edzés újrakezdése után könnyen tapasztalhatja, hogy nem képes intenzíven tornázni. Változtatni kell ilyenkor a mozgásforma metódusán, ami nem azt jelenti, hogy ki kell hagyni egy napot, vagy minőségileg gyengébb edzést kell produkálni. A fokozatos mozgás fontos ilyenkor, illetve az, hogy a testépítés, szálkásítás és zsírégetés helyett inkább csak a szervezet karbantartása és egy mértékletes tréning lebegjen a szem előtt. A heti maximum háromszori edzés és az egyenletes terhelés legyen a cél. Az ezzel jelentkező izomláz pedig nem káros, ha pedig mértékkel jelentkezik, az az edzés hatékonyságát is jelenti egyben. 

Ezt is szeretjük