Nagy túlsúlynál ez a legjobb zsírégető: izometrikus gyakorlatok, amikhez nem kell ugrálni
Így érdemes nekikezdeni az izometrikus gyakorlatoknak.

izometrikus-gyakorlatok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszan kitartott, statikus pózok, melyek során az izmok azért dolgoznak, hogy megőrizzék a mozdulatlanságot, így lényegében valóban anélkül lehet velük zsírt égetni, hogy az ember akár csak a kisujját is mozdítaná.

Mindenki ismer ilyen gyakorlatokat, vagy a tornaóráról, vagy a jógaedzésről: ide tartozik a nagy népszerűségnek örvendő plank, de a hídállás vagy a mérlegállás is.

Izometrikus gyakorlatok nagy túlsúllyal

Az izometrikus gyakorlatok tökéletes lehetnek azok számára, akik nagy túlsúllyal küzdenek, és szeretnének megszabadulni tőle, mivel a gyakorlatok többsége nem igényel nagy fizikai igénybevételt, nem terheli az ízületeket, sem pedig a keringést, sőt, sok gyakorlat akár ülve is végezhető.

hid-poz

A nagy túlsúllyal élők közül sokan mozognak nehézkesen, sokan küzdenek ízületi fájdalmakkal, így számukra ez a mozgásforma ideális. De azok számára is kifejezetten előnyösek az izometrikus gyakorlatok, akiknek még új dolog az edzés. Ezeknek a gyakorlatoknak a másik nagy előnye, hogy nincs szükség hozzájuk különleges eszközökre, legfeljebb egy pár súlyzóra. Ezenkívül viszont bárhol és bármikor végezhetőek, és egyszerűek, tehát otthon, kényelmesen is le lehet tudni a napi edzést.

Az izometrikus gyakorlatok során az ember főleg olyan izmokat dolgoztat, melyek támasztják a testet, támogatják az ízületek munkáját, és ez kifejezetten hatásos azoknak, akik túlsúlyosak, de azok is profitálhatnak belőle, akik komolyan edzenek, ezzel ugyanis bármelyik sportban nőhet a teljesítményük és az állóképességük.

Az egyetlen fontos figyelmeztetés az izometrikus gyakorlatokkal kapcsolatban, hogy magas vérnyomás esetén nem árt konzultálni a kezelőorvossal vagy egy szakemberrel, mielőtt valaki nekilátna az edzésnek. Egészen a közelmúltig ugyanis tiltották az ilyen típusú statikus gyakorlatok végzését. Azonban az utóbbi időben több kutatás is napvilágot látott, mely azt bizonyítja, hogy az izometrikus gyakorlatok hosszútávon segítenek csökkenteni a vérnyomást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kedvet kaptál az edzéshez, próbáld ki az alábbi izometrikus gyakorlatokat!

  • Plank gyakorlat: helyezkedj el úgy, mintha fekvőtámaszozni készülnél, és tartsd ezt a pozíciót 30 másodpercig.
  • Megtartott guggolás: állj vállszélesnél valamivel szélesebb terpeszbe, emeld magad elé a karodat, végezz guggolást, és maradj ülő pozícióban 30 másodpercig, közben ne engedd a csípőd sokkal a térded alá.
  • Falnál ülés: támaszd a hátadat a falnak, csússz le ülő pozícióba, hogy a térded derékszöget zárjon be, és maradj így 30 másodpercig.
  • Csípőemelés hanyatt fekve: feküdj le a földre hanyatt, húzd fel a lábadat, majd nyomd ki a csípődet, és maradj így 30 másodpercig.
  • Mérlegállás: dőlj előre, és emeld fel az egyik lábadat, hogy a törzsed és a lábad egy egyenest zárjanak be, közben a két karodat nyújtsd ki oldalra. Ez a gyakorlat remekül fejleszti az egyensúlyérzéket.
  • Superman: feküdj hasra, a karodat nyújtsd a fejed fölé, majd emeld el a földtől a lábaddal egyetemben, és tartsd ezt a pózt, ameddig tudod.
  • Lábemelés: feküdj hanyatt, és emeld el a sarkadat egy kicsit a talajtól. Tartsd ki, ameddig tudod.

Plank variációk

Ha már nagyon unalmas az egyszerű plankolás, próbáld ki ezeket a variációkat is. Ugyanolyan hatékonyan égetik a zsírt, és formálják a testet, mint az eredeti gyakorlat, és biztos, hogy egy kicsit feldobják a monoton edzést.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük