Brutális mennyiségű kalória ég el: lerobban a felesleg, ha így dolgoztatod az izmokat
A nagyobb izomtömeg a fogyásban is durván sokat segít.

atletikus no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fogyni csakis megfelelő étrend mellett lehet, hiszen az emberi test csak akkor használja fel a zsírban raktározott energiát, ha a táplálékok nem biztosítanak számára eleget. Ha pedig a megfelelő étkezés mellé mozogsz is, még jobb eredményeket - fittebb, feszesebb testet és jobban pörgő anyagcserét - érhetsz el.  

Ha egy edzés kihívást jelent a szervezeted számára, akkor az a rendszeresen érkező ingerekhez megpróbál úgy alkalmazkodni, hogy azokat a lehető legkényelmesebben át tudja vészelni. Ebből jön létre az edzések hatására a fejlődés. Nem minden mozgásforma rendelkezik azonban egyforma fejlesztő hatással, éppen ezért a zsírégetésben is eltérően hatékonyak. Ismerd meg egy kicsit a háttérben zajló biológiai folyamatokat!

Az izom energiaellátása

Az izom számára kétféle energiatermelő folyamat biztosíthat energiát. Az egyik az anaerob, melynek során nem jut megfelelő mennyiségű oxigén az összes kémiai reakció számára. Ez akkor zajlik, amikor a test nagy erőt fejt ki, így például súlyzós edzésnél, konditermi gyakorlatok során, vagy, amikor sprintelsz.

Az anaerob mozgás azonban nem tartható fenn hosszan, kis pihenőkre van benne szükség. Az energiatermelés ilyenkor gyorsan - alig 30 másodperc alatt megy végbe, és javarészt a glikogénként raktározott cukrot, illetve ATP-t használ fel ilyenkor a szervezet.

fitneszmodell

A másik lehetőség, amikor alacsony intenzitású, általában monoton mozgást végzel, mely oxigéndús közegben teszi lehetővé a folyamatok zajlását. Ilyenkor aerob energiatermelő folyamat játszódik le.

Ehhez megfelelő mozgás a tempós séta, a lassú biciklizés, az úszás vagy a nordic walking, melyeket hosszú ideig lehet végezni. Ez a folyamat jóval lassabb, de sok-sok energiát biztosít, melyet eleinte a szénhidrátraktárakból, majd zsírból, szélsőséges esetben vagy a folyamat gyorsítására pedig néha fehérjéből fedez, melyet a legrosszabb esetben az izmok bontásából is nyerhet a test.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az erősítés és a vele járó anaerob folyamatok rendkívül hatékony részei lehetnek a fogyókúrának, ugyanis az edzések során felhasznált glikogénkészleteket a test a pihenőidőben újra kell, hogy töltse. Emellett ilyenkor az izmokon mikroszkopikus sérülések is keletkeznek, melyek az izomlázat is okozzák, regenerálásuk pedig izomnövekedéssel és sok kalória felhasználásával jár együtt, amit utóégetésnek neveznek.

A nagyobb mennyiségű izomszövet sokszorosan előnyös a fogyókúra szempontjából. Az izmos test nemcsak feszesebb, jobb kontúrokkal rendelkezik, de az izomszövetet sokkal több kalóriába telik a testnek nyugalmi állapotban is fenntartani, mint akkor, ha ugyanennyi zsír lenne rajta. Ezért, aki izmosabb, többet ehet, kevésbé hízik könnyen.

futas

Az aerob mozgás ugyancsak hatékony zsírégető, ám a látványos eredmény itt jóval több befektetett időt igényel, hiszen itt az intenzitás alacsony. 40-60 perc szükséges ahhoz, hogy zsír is kerüljön felhasználásra. Amikor azonban nem a fogyás, hanem az izomtömeg növelése a cél, általában javasolt az aerob tréninget visszafogni, hiszen könnyen izomveszteség is felléphet.

A kardió nem összekeverendő az aerob mozgással, ennél ugyanis magasabb intenzitású, így ilyenkor az energiaellátás java a glikogén felhasználásával zajlik. A test könnyen lebontja a gyorsan felhasználható izmokat, erőkifejtést igénylő terhelés hiányában pedig a kardió utóégető hatással sem rendelkezik. Mind az erősítő edzések, mind az aerob tréningek jobban működnek, ha a zsírégetés a cél.

Zsírégető mozgás?

Az erősítés rendkívül hatékony a zsírégetésben, ám nagyon sokféle módon lehet ezt is csinálni. Mutatunk többféle sportot, hogy biztosan megtaláld a számodra szimpatikusat és megfelelőt!

Ezt is szeretjük