Laposhas-diéta: profi sportolót kérdeztünk, mit kell enned a tónusos hasfalért
Kropkó Péter 30 éves sportolói múltja segíthet neked is. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kropkó Péterrel, az extrém triatlon, az IRONMAN hazai legendájával beszélgettünk arról, hogy milyen tapasztalatai vannak a teljesítményfokozás és a tónusos izomzat kialakítása terén. Reméljük, te is találsz sok hasznos tanácsot, amelyeket saját alakformálásodba eredményesen be tudsz majd építeni!

- Te mint sportoló hogyan étkezel? Milyen diétát követsz?

- 36 év kemény sportolói diéta után jelenleg nem diétázom már tíz éve. Tudom, érdemes, és ajánlom is mindenkinek a rendszeres diétát, mert hasznos, de célszerű kisebb időszakokat pihentetni - a testünk mellett - az akaratunkat is. Addig, amíg élsportolóként diétán voltam, az alapozás elején fehérjedúsan táplálkoztam, a végén pedig a szénhidrát dominálta étkezés volt előtérben. A formába hozás közben, intenzív edzések idején, ismét fehérjedús táplálék őrizte izmaim sérülésmentességét.

Verseny előtti héten, évente kétszer alkalmaztam a szénhidrátstopot, néha csak csökkentett formában. Versenyen már a kiegyensúlyozott étkezés híve voltam. Azaz volt benne zsír is, elsősorban a kerékpáron, ahol jól jött az energiabomba.

Az elmúlt években ismét fokozott mértékben sportolok, így a súlyom a magasságomhoz képest a túlsúlyos 93 kilogrammról, a jelenlegi - már majdnem a javasolt - 83 kilogrammra csökkent. A további fogyás már csak a diéta függvénye. Szerintem ahogy nő az edzésmennyiség, kellemetlen lesz ez a súly, és el is kezdem a diétát ősszel.

- Milyen diétát javasolsz annak, akinek az alakmegőrzés, illetve az alakjavítás a célja?

- Alakmegőrzésnél a legfontosabb a kiegyensúlyozott étkezés rutinjának megszerzése, mert ha hiány üti fel a fejét, akkor falánkká is válhatunk. Választékosan kell megterveznünk étkezésünket, hogy a deficites energiamérlegünk tartósan fennmaradjon.

Sajnos a fogyás nem feltétlenül alakjavító, de kimerítő a kisebb energiabevitel mellett tovább sportolni, mert a cél érdekében ezt sem lehet kihagyni. Az alakjavítás tehát nem feltétlenül egyszerű fogyást jelent, hiszen az izmok alakja adja ki szép emberi formánkat. Ezért szükséges párhuzamosan többletfehérjét bevinnünk edzés végén, pontosan tudva és megdolgoztatva előtte a megfelelő izomcsoportokat.

- Az éhgyomorral sportolásról mi a véleményed? Érdemes kipróbálni?

- A hajnali és a reggeli edzések egy részét éhgyomorral végezzük, főleg úszásnál, de ilyenkor nem nő az edzés másfél óra fölé. Elsősorban a lassabb edzéseken látjuk hasznát, de némi gyakorlást és fokozatosságot igényel, különben akár ájulás is lehet a vége. De amikor már a szervezet hozzászokott, eredményesen segíti a zsírégetés folyamatát.

Ha viszont éhgyomorral kombináljuk az intenzív edzést, sajnos izmot is bonthatunk, ami káros is. Ezért az intenzív hajnali edzésekhez, főleg, ha az meghaladja az egy órát, javasolt a rövidebb szénláncú energia azonnali bevitele is.

- A vacsora talán a legkritikusabb a diéta szempontjából. Miket érdemes fogyasztani vacsorára, hogy ne alakuljon át úszógumivá alvás alatt?

- Sajnos a vacsora mennyiségének csökkentése elkerülhetetlen, de bőséges folyadékkal javíthatunk a kellemetlenségen. Nem feledve, hogy a cukros italok és az alkoholok magas energiatartalmuk miatt kerülendők. Sokan nem tudják, hogy még a gyümölcslevek is duplán számítanak este. Úgyhogy marad a tiszta víz, esetleg ízesítve valamilyen kalóriaszegény és lehetőleg természetes fűszernövénnyel, zöldséggel, citrusfélével.

Ezt is szeretjük