50 múltál? Gyönyörű testet farag, ha így végzed az intervallumedzést
Így működik a magas intenzitású intervallumedzés 50 éves kor fölött.

edzes-50-felett-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a kor halad előre, úgy változik az ember teste. Ötven fölött átalakul a test-zsír arány, lassul az anyagcsere, csökken az állóképesség, elkezdenek fogyni az izomsejtek. Éppen ezért van itt az ideje, hogy az ember magasabb sebességre kapcsoljon, és ha még nem kezdett el rendszeresen mozogni, most nekiálljon.

Bár korábban a tudósok azt gondolták, hogy a korral elkerülhetetlenné válik az izomveszteség, egy, a Frontiers in Physiology című folyóiratban megjelent, 2019. augusztusi tanulmány azt találta, hogy bár a fizikailag aktív egyének izomsejtjei valóban aktívabbak, a korábban mozgásszegény életmódot folytató idősebbeknek az izomsejtjei ugyanúgy képesek a regenerációra - és így a növekvésre is -, mint az atlétáknak.

Magas intenzitású intervallumedzés 50 felett

A magas intenzitású intervallumedzés egy kifejezetten fiataloknak való mozgásformának tűnik ugyan, de erre is igaz, hogy sosincs túl késő elkezdeni. Egy másik, szintén augusztusi tanulmány azt találta, hogy azoknak az ötven feletti sportolni vágyóknak, akik intenzív, szakaszos edzésbe kezdtek, rövid úton hasonló lett a testösszetételük, mint a velük megegyező korú aktívan sportolóknak.

edzes-50-felett

A magas intenzitású intervallumedzés az egyik leghatékonyabb zsírégető mozgásforma, mely fokozott intenzitású aktív, és csökkent intenzitású pihenőszakaszokból áll. Ez az edzés azért ideális, mert több kalóriát éget el rövidebb idő alatt, mint a kardio-mozgásformák, és az égetés a pihenőszakaszokban sem áll le, ráadásul az edzés utóégető hatása is sokkal hosszabb, mint a tisztán kardiogyakorlatoknak, így sokkal rövidebb idő alatt lehet nagy eredményeket elérni. Már akár négy hónap alatt is 10-20%-kal nőhet az ember fittsége, ebből pedig ötven felett is jócskán profitálhatnak a mozogni vágyók. Azonban egy bizonyos kor fölött néhány dologra érdemes odafigyelni.

A magas intenzitású intervallumedzések feltornázzák a pulzust, és rendesen megdolgoztatják a szívet, így azok számára, akik nem szoktak hozzá az intenzív edzéshez, először érdemes lehet egy kicsit dolgozniuk az általános erőnlétükön, és gyors sétával, majd kocogással szoktatni a testet az intenzitáshoz. Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy hogyan reagál az ember szervezete a megemelkedett pulzusszámra. Teljesen normális, ha az ember ilyenkor egy kicsit kapkodja a levegőt, a komoly légszomj, a szorító mellkas, szédülés, ájulás azonban intő jel lehet, hogy a szív nem bírja a megterhelést.

Ötven fölött az is fontos, hogy az ember elég időt hagyjon a regenerálódásra. Azok, akik frissen kezdték a mozgást, elég, ha kilencnaponta egy intervallumedzést építenek be a rutinjukba, ezt később fel lehet tornázni ötnaponta egyre vagy heti kettőre, de lényeges, hogy az izmoknak megfelelő ideje jusson a regenerálódásra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valamilyen egészségügyi okból nem vagy biztos abban, hogy belevágj-e a magas intenzitású intervallumedzésbe, mindenképpen konzultálj előtte a háziorvosoddal vagy egy sportorvossal, aki egészen biztosan meg tudja állapítani, alkalmas-e a megterhelésre a szervezeted, vagy még dolgoznod kell az erőnléteden, mielőtt nekikezdesz.

20 perces Tabata edzés

Mindössze nyolc egyszerű és otthon végezhető gyakorlatot tartalmaz az alábbi Tabata edzés, amelyet könnyedén kipróbálhatsz, ha szeretnél megismerkedni az intervallumedzésekkel. A gyakorlatsor könnyűnek látszik ugyan, de a látszat megtévesztő, mert brutálisan égeti a zsírt.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük