Ezért karcsúak az indiai nők: 6 zsírégető táplálék, amit gyakran fogyasztanak

Az indiaiak tudatosan figyelnek arra, mit és mennyit esznek.

GettyImages-680806334
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kultúrának megvannak a maga szokásai, jellegzetes fogásai és alapanyagai, amelyek jellemzik az adott régió gasztronómiáját.

Az indiai gasztronómia sajátossága mélyen gyökerező vallásából ered. A 2011-es népességi adatok szerint a dél-ázsiai ország lakosságának közel 80%-a a hindu vallás gyakorlója, 14%-a buddhista, 6%-a pedig más felekezethez tartozik. A hindu indiaiak nem esznek marhahúst, mivel a szarvasmarha hitük szerint szent állat, birkát és csirkét viszont igen, sertéshúst pedig csak bizonyos népcsoportok fogyasztanak.

Mitől karcsúak az indiai nők?

A hinduk által alkalmazott étrend alapját a tiszta húsokon kívül a csípős, erőtejes és intenzív ízvilágú ételek, gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, valamint a tejtermékek adják. A hindu étrend és az étkezési szokások nemcsak a fogyásban, hanem az egészség megőrzésében is segítenek, hiszen a rostokban, fehérjében gazdag, intenzív fűszerezésű táplálkozás átmozgatja a beleket, jótékonyan hat az emésztésre.

GettyImages-526688251

A változatos és egészséges ételek mellett a nők karcsúságának sikere az adagokban rejlik. Az ételek fogyasztásának mérséklését fontos önmegtartóztató erénynek tekintik, amelyet mitaharának hívnak. Szerintük a táplálkozás összekapcsolódik az ember testének és lelkének egészségével, ezért lassan, kiegyensúlyozottan étkeznek, és sosem eszik tele magukat, ezáltal pedig alacsonyabb lesz a kalóriabevitelük is.

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz elkortyolásával kezdik, ezáltal nemcsak a szomjúságukat csillapítják, de a teltségérzetet is növelik még azelőtt, hogy nekilátnának az evéshez, így kisebb adaggal is jóllaknak. Az ételt mindig frissen főzik szezonális alapanyagokból, és evőeszköz helyett sokszor kézzel fogyasztják el. Ez a fajta étkezési mód teszi számukra lehetővé, hogy tapintással is érezzék az ételt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zsírégető táplálékok, amit az indiai nők fogyasztanak

Moringa

Indiában őshonos növény a moringa, amiből port készítenek, és már évszázadok óta használják áldásos tulajdonságai miatt: levelei B-vitaminokat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot és polifenolokat tartalmaznak, amelyek védenek a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos és rákos megbetegedésekkel szemben.

Kutatások kimutatták, hogy a moringa fogyasztása csökkentheti a zsírraktározást, és fokozhatja a zsír lebontását. A kutatás szervezői moringa-, kurkuma- és currytartalmú étrend-kiegészítőket adtak a 130 kórosan túlsúlyos alany egyik felének, placebót a másiknak, a 16 hetes kísérlet végére majdnem 5 kilóval nagyobb fogyást és jelentős koleszterinszint-csökkenést regisztráltak az étrend-kiegészítőt szedő csoportnál.

GettyImages-1207043544

Az enyhén kesernyés ízű moringapor hazánk drogériáiban és bioüzeletiben is megtalálható, napi 2-6 grammot érdemes keverni belőle a turmixba vagy joghurtba, de teaként is lehet fogyasztani fahéjjal és citrommal.

Indiai chutney

Az eredeti indiai chutney-t friss gyümölcsök vagy zöldségek, valamint fűszerek hozzáadásával készítik, és legtöbbször párolt rizs és húsok, illetve currys ételekhez kínálják mártásként. Tipikus alapanyagai a mangó, a szilva, a sárgabarack, a banán, a körte, a rebarbara, a citrusfélék egy kis emésztést serkentő chilivel megfűszerezve. Az édes-csípős alaphoz egy kis citrom vagy ecet illik. Savanyúságokat is készítenek zöldségekből és növényekből, fermentálás során remek probiotikus ételek készíthetőek, amelyek megfelelően táplálják a bélflóra baktériumait, és helyre rakják az emésztést.

GettyImages-1169639937

Pakora és bartá

A pakora egy indiai bundázott zöldség, ami karfiolból, burgonyából, brokkoliból, céklából, cukkiniből, spenótból készül, de bátran lehet kísérletezni egyéb zöldségekkel is. A tésztájába csicseriborsóliszt és különböző fűszerek kerülnek, ízesíthető korianderrel, kurkumával, chilivel, római köménnyel. A csicseriborsó alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra, a fűszerek pedig segítenek abban, hogy az emésztés megfelelően működjön. Az indiai bartá töltött zöldséget jelent, szívesen fogyasztanak töltött padlizsánt, töltött paprikát, paradicsomot vagy káposztát.

Pakora.
Pakora.

Író és sós joghurt

Az indiaiak a víz és narancslevek mellett gyakran oltják szomjukat probiotikumokban gazdag íróval vagy sós joghurttal, amit borssal, fahéjjal és gyömbérrel ízesítenek. Mindkettőben sok a vas, a kálium, a cink, valamint bőven van benne A-, B-, D- és E-vitamin is. Emellett igen gazdag kalciumforrások. 

4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak

A vietnámi nők karcsúságának titka a keleti gasztronómia egészséges alapanyagaiban, zöldségekben gazdag egytálételeiben és az emésztést segítő különleges fűszereiben rejlik.

Karcsúak, egészségesek, és sokáig élnek: 4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük