Illatos, finom, zsírbontó: karácsonyi fűszerek a könnyebb emésztésért
Nagy lakomát tervezel? Számolj le a kellemetlen tünetekkel természetes módszerekkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomrot elnehezítő karácsonyi lakomák után áldás lehet egy jó fűszer, ami serkenti az emésztésed, így nem kell a puffadás és gyomorégés kellemetlen tüneteivel szembenézned. Ismerkedj meg a leghatékonyabb segítséggel, egyenesen a konyhából!

Gyömbér
Fahéj
Ánizs

Gyömbér

A gyömbérről köztudott, hogy jó hatással van az emésztési bajokra és a puffadásos tünetekre. A benne található anyagok serkentik a bélműködést, illetve megnyugtatják a bélbolyhokat, ezáltal a telt, háborgó gyomor számára is gyógyírt jelentenek. Sőt, ha egy kis hányingerrel is küzdesz, arra is remek ellenszer.

A gyömbért teaként is elkészítheted, ha segítségre van szükséged, de akár húsokra, gyümölcsökre is szórhatod mint fűszert. Mi több, a süteményeknek is remek ízvilágot kölcsönöz egy-két csipetnyi lereszelt gyömbér.

Fahéj

Az ünnepi őrület egyik legfontosabb alapanyaga a fahéj, ami ilyenkor minden háziasszony polcán megtalálható. A fahéj felgyorsítja az anyagcserédet, mégpedig azzal, hogy vérbőséget okoz - nem véletlen tartják vágyfokozóként is számon -, ezzel pedig a vese- és májműködésedre van jótékony hatással. Végül, de nem utolsósorban pedig fertőtlenít is, ami az emésztőszerveidet illeti, így tökéletes társad lehet, ha túletted magad.

A fahéjat teába is beleszórhatod ízesítésképpen, de gyümölcssalátához, sőt, rizshez és szárnyashúsokhoz is felhasználhatod egzotikus fűszerként.

Ánizs

Az ánizs nem olyan gyakran található meg a konyhaszekrényben, mint a fahéj, ám legalább annyira hatékony, ha az emésztés megkönnyítéséről van szó. Amellett, hogy serkenti a felszívódási folyamatokat a gyomorban, a felfúvódásnak, puffadásnak is véget vet. Bármilyen gyomor-, bél- vagy éppen epebántalommal küzdesz, az ánizs lehet rá a tökéletes megoldás.

A fahéjhoz hasonlóan az ánizs is tisztítja a véred, ezáltal a felgyűlt salakanyagok könnyebben tudnak távozni a szervezetedből. Az ánizst édességek ízesítéséhez szokták leggyakrabban használni, de kipróbálhatod zöldségek és vadételek fűszerezésekor is. Igazán egyedi kombinációt alkot ezekkel az aromákkal.

Te mit szoktál tenni az emésztésed serkentése érdekében?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük