Így add le végleg a teljes túlsúlyodat
Három lépésben a tökéletes alakért
Ha a fogyasztó praktikák már nem segítenek, ideje változtatnod az életmódodon. Megmutatjuk, hogyan!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a gyors villámdiéták és fogyasztó csodaszerek már nem adnak segítséget a gyarapodó kilók és a rossz közérzet ellen, itt az ideje, hogy az egész életviteledet megváltoztasd.

A hangzatos fogadalmat nem is olyan nehéz betartani, ha lépésről lépésre, fokozatosan és semmit nem sürgetve, mégis tudatosan lépsz rá a karcsúság felé vezető útra.

Első lépés: felejtsd el a fogyókúrát!

Ha végérvényesen szeretnél megszabadulni a teljes túlsúlyodtól, felejtsd el a gyors kúrákat, hiszen sokszor ezek állnak a túlsúly hátterében. Az első néhány pluszkiló után a legtöbben rémült fogyózásba kezdenek - a test ekkor szükségprogramra kapcsol, és a diéta végén több zsírt szed vissza, mint amennyit leadott.

Ráadásul a kalóriaszegény étrend mellett tested tartaléklángon ég, vagyis csak annyi kalóriát alakít át energiává, amennyit feltétlenül szükséges - ezzel egyidejűleg pedig kevesebb zsírt éget el.

Ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés, be kell indulnia az anyagcserédnek, ehhez pedig arra van szükséged, hogy egyél - evés nélkül nem tudsz lefogyni.

Az is fontos, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. Ne a reklámokból ismert álomalakra, hanem az egészséges testtömegindexre törekedj.

Második lépés: kapcsold ki a tévét!

Bármit is ígérnek a különböző diéták, tartós és egészséges fogyás nem érhető el mozgás nélkül. Ha rendszeresen sportolsz, fölösleges tiltólistára tenni a zsírt vagy a cukrot, hiszen - ha ésszerű keretek között fogyasztod őket - az ezekkel bevitt további kalóriákat is elégeted.

Zsírégető, szórakoztató edzés

Első lépésnek elegendő, ha napi 15 percet szánsz a zsírégetésre: fuss, szökdelj, vagy egyszerűen csak ugrálj a kedvenc CD-dre. Ennyi elég ahhoz, hogy a mozgás következtében boldogsághormonok szabaduljanak fel a testedben, ennek köszönhetően pedig hamar, erőltetés nélkül is hozzászoksz a rendszeres mozgáshoz, és tested igényelni fogja azt.

Ha zsírt szeretnél égetni, annak sportorvosok szerint a kocogás vagy a gyaloglás a legmegfelelőbb módja - mégpedig olyan tempóban és olyan távon, hogy az neked kényelmes legyen. Ügyelj rá, hogy a pulzusszámod edzés közben se emelkedjen 130 fölé.

Harmadik lépés: zsírégető ételek a késztermékek helyett

Genetikai programunk csaknem 100 ezer éves, ezalatt az embert, a homo sapienst a megfelelő táplálkozás, a vadászó, gyűjtögető életmóddal járó mozgás és változatos étkezés tartotta életben.

Az utóbbi néhány évszázadban, sőt, évtizedben azonban nagymértékben megváltoztak az étkezési szokások. Ha megvizsgálod egynapi étrendedet, valószínűleg sok olyan készterméket találsz benne, amelyek előállítása akár csak ezer évvel ezelőtt is lehetetlen lett volna - ezeknek az élelmiszereknek a lebontására nincs genetikai programod, ezért jobb, ha elkerülöd őket.

Azt se felejtsd el, hogy minden, amit eszel, hatással van az anyagcserédre, ezzel együtt pedig a zsírégetésre. Míg egyes ételek fokozzák a zsíranyagcserét, mások lassítják az emésztést.

Így fogyasztanak a rostok!

Általános probléma, hogy miközben ma már szinte bárki hozzájuthat a világ szinte bármely tájáról származó ételhez, azok, akik túlsúllyal küzdenek, gyakran egyhangúan vagy hiányosan táplálkoznak. Esetükben a túlsúly tulajdonképpen egyfajta válasz a vitamin- és ásványianyag-hiányra, melynek következtében a test nem tudja lebontani a zsírt.

Késztermékek helyett tehát, melyek nem látnak el a szükséges tápanyagokkal, ellenben - az ízfokozóknak hála - további evésre sarkallnak, válassz friss, sőt, ha lehet, nyers ételeket, melyek fedezik a karcsúsághoz nélkülözhetetlen vitamin- és rostigényedet.

Cikkünk Marion Grillparzer Zsírégetés - A tartós karcsúság titka című könyve alapján készült, mely a Holló és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük