Ne a mérlegre hallgass! Innen tudod, ha elérted az ideális súlyodat
Az ideális súlytartomány egy skála, és mindenkinek más az ideális.

idealis-suly-merleg-fogyokura
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember diétázni kezd, általában kitűz maga elé egy célsúlyt: lehet, hogy kiszámolta egy kalkulátorral, mennyi lenne az ideális, vagy a legalacsonyabb súlyára szeretne visszafogyni. Azonban ahogy közeledik a cél, érdemes elgondolkodni, valóban jól határozta-e meg az ideált? És ha nem, mégis mitől függ, honnan lehet tudni, hogy az ember elérte-e már az ideális súlyát, vagy sem?

A célsúly, az ideális súly sosem egy adott szám, hanem egy tartomány. Ezen a tartományon belül rengeteg dologtól függ, mikor éri el az ember azt a súlyt, amit hosszú távon is tartani tud, így érdemes lehet átgondolni, nem voltak-e irreálisak a kezdeti elvárások.

Honnan tudod, hogy elérted az ideális súlyt?

Az egészséges súlytartományon belül mindenkinek az életmódjától, az egyéni edzettségétől és a genetikai örökségétől függ, hogy mi számít tarthatónak, mi az a súly, amin a teste hosszú távon is jól érzi magát, és amit a hétköznapok során is meg tud őrizni. Ilyenkor érdemes a saját testünk és lelkünk jeleire hallgatni.

idealis-suly-fogyokura-dieta

Ha például úgy érzed, hogy a ruháid úgy állnak, ahogy szeretted volna, valószínűleg elérted az ideális súlyt, hiába kisebb a szám, amit célként tűztél ki. Érdemes lehet ilyenkor csináltatni egy nagy labort is, illetve teljes testösszetétel mérést, és ellenőrizni azokat az értékeket, amelyek összefüggésben állhatnak a testsúllyal - például a koleszterint és a trigliceridszintet, valamint a vérnyomást és a májfunkciókat, illetve a testzsír és izomzat arányát. Ha ezek rendben vannak, és te is jól érzed magadat a bőrödben, semmi szükség ragaszkodni egy alacsonyabb számhoz.

A súlynál és a BMI-aránynál még sokkal fontosabb, hogy mit mond a centi vagy a sportteljesítményed. Az ember számtalan módon mérheti a saját egészségét és a fogyókúrájának a sikerét, és ebből csak az egyik a súly. Az izmok például sokkal nehezebbek, mint a zsír, így könnyen megeshet, hogy valaki, aki sokat edz, többet nyom a mérlegen, mégis kisebb lesz a testzsíraránya és a ruhamérete, mint annak, aki kevesebb edzéssel fogyott.

Az ideális testsúly tekintetében nem csak a fizikai jelekre kell odafigyelni, legalább ilyen fontosak a lelki jelek is, például az, ha energikusnak érzed magad, és már nem okoz gondot az új életmód betartása, ez ugyanis azt jelenti, hogy már nem kell attól tartanod, hogy megcsúszol. A leadott kilókkal és az új ruhákkal pedig újfajta magabiztosságra is szert tehetsz, ami szintén biztosan mutatja azt, hogy elérted a célodat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stagnál a fogyás? Ez a megoldás

Ha még nem érted el a célodat, és valamiért megállt a súlyvesztés, mutatunk nyolc, kutatások által bizonyított módszert, mely valóban használ. Segítenek újra belendíteni a fogyást, ha megakadt volna. Néha már egy egészen apró változtatás is elég.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük