Felpörgeti az emésztést, kihajtja a felesleges vizet, és a bőrt is szépíti: így fogyaszd a sárgabarackot

A sárgabarack nem véletlenül a nyár egyik legnépszerűbb diétás csemegéje.

GettyImages-165089494
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár egyik nagy slágere a zamatos sárgabarack, amely nemcsak süteménybe, lekvárnak vagy pálinkának jó, de ideális diétás csemege is, így akkor is remek választás, ha pár kilótól megszabadulnál.


A lédús kajszibarack szezonja júliusban kezdődik, és csupán két-három hétig tart, így mindenképp érdemes belőle betárazni. Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal, amely nem csak az egészséged megőrzésében, de a pluszkilók leadásában is segít.

Hogyan fogyaszt a sárgabarack?

Az eredetileg Közép-Ázsiából és Kínából származó barackot nem csupán magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni az étrendbe. Kiváló rostforrás, ami alapja az egészséges emésztésnek és a megfelelő anyagcserének, ezáltal elejét veheted a székrekedésnek vagy az elhízásnak. Az élelmi rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, sőt vizet vonnak magukhoz, megduzzadnak, eltelítik az emésztőrendszert, így nagyon erősen csökkentik az éhséget is, ami miatt kevesebb kalóriát juttatsz a nap során a szervezetedbe.

GettyImages-530185210

A kajszibarack vitamin- és ásványianyag tartalma sem elhanyagolható, A-, C-vitamin van benne, de magas a vas, szelén, valamint káliumtartalma is - utóbbi erőssége, hogy kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, de káliumra szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához is.

Béta-karotin-tartalmának köszönheti narancssárgás színét. Ez az A-vitamin legfontosabb forrása, amely védi a szemet, jót tesz a bőrnek, valamint kiváló antioxidáns, így megvédi a testet a szabad gyököktől, amelyek károsítják a sejteket. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy azok, akik napi legalább négy adag béta-karotinban gazdag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanak, azoknál alacsonyabb a rák vagy a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sárgabarack nagy része víz, 100 grammja nagyjából 85 grammot tartalmaz, ezáltal biztosítja a szervezet hidratálását, egy darab gyümölcs pedig mindössze 17 kalóriát tartalmaz, így nem meglepő, hogy az egyik legjobb fogyasztó gyümölcsként tartják számon.

Így fogyaszd a sárgabarackot

A sárgabarack önmagában, tízóraiként vagy uzsonnaként is megállja a helyét, de készülhet belőle nyári turmix, lekvár, barackkrémleves vagy grillezett húsokhoz istenisárgabarackcsatni.

GettyImages-1000706190

A barackszeletek helyet kaphatnak a müzlidben, de nyársra is tűzheted a grillezések alkalmával, valamint készíthetsz belőle salátát is prosciuttoval, mozzarellával és zöldsalátával keverve.

10 méregtelenítő nyári turmix

Ebben az évszakban rengeteg isteni gyümölcs és zöldség áll rendelkezésre, amelyekből laktató turmixokat varázsolhatsz, melyek vízhajtó, emésztést segítő hatásukkal napok alatt lapítanak a hason.

Beindítják a fogyást, megtisztítják a bélrendszert: 10 méregtelenítő, nyári turmix

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük