Hízol, pedig nem eszel? Egy rejtett zsírtápláló anyag az oka
A rosszul alkalmazott olaj kis mennyiségben is súlyos elhízáshoz vezet. Ezt és így használd helyette!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell hatalmas mennyiségű ételt magadhoz venned, hogy az elhízás kialakulása téged is komolyan fenyegessen. Lényegesen növeled ugyanis a kockázatát azzal is, ha finomított olajat használsz a főzéshez.

A finomított olajok gátolják a zsírbontást

A leggyakrabban használt finomított olajokat oldószerrel, magas hőmérsékleten, erős vegyi anyagokkal kezelik, fehérítik, és vegyszereket alkalmaznak, hogy elnyerjék tartósságukat, színtelenségüket, íztelenségüket.

Az avas íz ugyan nem érezhető, de a káros hatás megmarad. A finomítatlan olajokkal ellentétben az oldószerrel előállított, finomított olajokat megfosztják létfontosságú tápanyagaiktól, mint a lecitin, a klorofill, az E-vitamin, a béta-karotin, a kalcium, a magnézium, a vas, a réz és a foszfor.

A hőmérséklet gyakran a 230°C-ot is meghaladja a finomítási eljárás során - ez a hőmérséklet jóval magasabb annál, ahol a telítetlen zsírsavak egy átmeneti zsírsavnak nevezett, szintetikus zsírrá alakulnak, mely már önmagában is épp elég veszélyes a szervezetre nézve, hiszen gátolja a zsírok megfelelő lebontását a testben, emellett emeli az erekben lévő koleszterin mennyiségét.

Még súlyosabb helyzet alakul ki, ha - mint az éttermek többségében - ismételten felhasználják a sütés után megmaradt olajat. Két nap elteltével megindul az olajban lévő zsírsavak lebomlása, melyek egymással rendkívül mérgező vegyületekké, szintetikus polimerekké alakulnak.

Könnyen megtéveszthetnek

A növényi olajok döntő többsége rendkívül finom. Sőt, az emberek egyenesen elvárják íztelenségüket és tisztaságukat.

Sokan azt hiszik, hogy a finomított olajok tiszta, aranysárga színük miatt eleve jobbak, azonban mindez csak a kémiai eljárásoknak és a hevítésnek köszönhető, és össze sem téveszthető az igazi, tiszta, hidegen sajtolt növényi olajokkal. Bármilyen keveset is fogyasztasz belőlük, és bármennyire vigyázol - például gondosan leitatod sütés után a húsokat, a krumplit -, a hevített, finomított olajokkal súlyos károkat okozol, mind egészséged, mind pedig karcsúságod tekintetében. Szerencsére azonban léteznek egészséges alternatívák, melyeket diétádba is beépíthetsz.

Mit használj helyettük?

Olyan hidegen sajtolt olajokat, mint a tökmagolaj vagy az olívaolaj, bátran használhatsz salátáidhoz és a főzéshez egyaránt, azonban érdemes ezeket biogazdálkodásokban megvásárolnod, illetve jó minőségű terméket választanod a boltok polcairól is. Az ayurvéda mindemellett a legfinomabb főzőolajok egyikeként jellemzi a tisztított vajat is, mely segíti az emésztést, javítja a felszívódást, és növeli az ételek táplálkozási értékét, emellett tökéletesen megfelel hirtelensültek, pirított ételek és hasonló eljárással főzött ételek készítéséhez, fedő alatt, hűvös helyen pedig hetekig eláll anélkül, hogy megavasodna.

Még több veszélyes anyag

Ha szeretnél karcsú és egészséges lenni, vannak anyagok, melyek fogyasztását mindenképp kerülnöd kell. Nézd meg videónkat, és kiderül, melyek ezek!

A tisztított vaj elkészítése

Olvassz fel egy kiló friss, sózatlan vajat egy serpenyőben, majd a lehető legkisebb lángon bugyogtasd. A tetején sűrű hab képződik: amikor összegyűlt, kanalazd le róla. Az eljárást többször is meg kell ismételni. Amikor a vaj már nem habzik, tiszta és halk, sercegő hangot ad - a mennyiségtől függően körülbelül fél óra múlva -, ekkor vedd le a tűzről, hagyd állni néhány percig, majd öntsd át egy üveg- vagy cserépedénybe, a műanyag nem jó. Az alján lévő üledék és a vajhab tejszárazanyag, bármilyen étel elkészítéséhez felhasználható. Ebből a mennyiségből körülbelül fél kiló tisztított vaj lesz.

A vaj telítettzsír- és koleszterintartalmát felhígíthatja, ha olívás vajat készítesz belőle. Lágyítsd meg a vajat, és keverd össze azonos mennyiségű olívaolajjal, majd hűtsd le, hogy megszilárduljon. Az olívaolajat lenmagolajjal helyettesítve lenmagos vajat is készíthetsz.

Cikkünk Paul Pitchford Gyógyító táplálkozás című könyve alapján készült.

Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ezen elgondolás szellemében íródott a könyv, a kínai orvoslás és a táplálkozástudomány hagyományait társítva a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.»

OLVASD EL EZT IS!

has
  • végleges fogyás
  • diéta a lapos hasért

Egyszerű trükk hasi elhízás ellen

kismama tea
  • végleges fogyás
  • veszélyes diéta

Fogamzásgátlót használsz?

no merleggel
  • végleges fogyás
  • fogyókúrás tippek

Hogyan lehet a leggyorsabban fogyni?

Ezt is szeretjük