A hizlaló ételek átprogramozzák az agyat: kutatók vizsgálták, hogy lehet a függőségtől szabadulni
Sokan próbálkoznak rossz módszerekkel.

pizza
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra során kiemelten nagy jelentősége van annak, hogy mit, mennyit és mikor eszel, hiszen ilyenkor a szervezeted változatlan tápanyagigényeit kell kielégítened csökkentett mennyiségű kalóriából. Éppen ezért sokkal kevésbé férnek bele a vitaminokban, rostokban, antioxidánsokban szegény, kalóriában gazdag ételek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket nem is fogod megkívánni a diéta során. Többféle stratégia is létezik arra, hogy ezt az érzést sikerüljön kordában tartani, ám a tudósok szerint nem mindegyik működik egyformán jól.

Leszokás a hizlaló ételekről

Sokan próbálkoznak azzal, hogy beiktassanak egy-egy, a diétába nem illő ételt a napjukba. A kutatók szerint azonban egyáltalán nem jó ötlet a korábban megszokott ételekből továbbra is rendszeresen fogyasztani. Hiába a csökkentett adagok, ezek az ételek továbbra is úgy hatnak az agyra, hogy még inkább fokozzák a hizlaló táplálékok iránti sóvárgást.

csabito etelek

Az Obesity magazin hasábjain megjelent kutatás szerint a tanulmányt 367 fogyni próbáló ember szokásait vizsgálva készítették el. A résztvevőket arra kérték, naplózzák, milyen változást tapasztaltak az étvágyukban, milyen ételeket kívántak meg annak hatására, hogy megelőzően milyen táplálékokat fogyasztottak.

Kissé meglepő módon az adatok arra mutattak, hogy azok, akik az adagokat csökkentették, nem teljesítettek túl jól. A legjobb esetben változatlan helyzetről számoltak be, máskor azonban kiderült, hogy gyakran túlették magukat. Akik azonban a hizlaló ételek gyakoriságát fogták vissza, azok azt tapasztalták, hogy ritkábban kívánják meg a zsíros vagy szénhidrátban gazdag finomságokat. 

A kutatók ebből az ételek a viselkedésre gyakorolt hatására is következtettek. Azok, akik rendszeresen kis adag sült krumplival vagy egy-két kanál jégkrémmel jutalmazták magukat, egyszerűen képtelenek voltak leállni, hiába akartak kisebb adagokat enni. Ennek az oka a függőség kiépülése volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sóvárgás gyakran belső ingerek - például stressz - vagy külső behatások - az előző étkezés óta eltelt idő - hatására jön létre. Ha ezek hatására a test rendszeresen megkapja, amire vágyik, akkor később az ingert érzékelve azonnal enni akar. Ennek eredményeként jön létre az, hogy valaki azonnal nassolni kezd, ha ideges, vagy nem bír ki egy délutánt rágcsálnivaló nélkül.

A megszokást csakis tudatossággal és odafigyeléssel lehet megszüntetni. Nagyon fontos ilyenkor, hogy az agy a pozitív megerősítést másfajta ételekhez és új rutinhoz kapcsolja hozzá. A diéta folyamatos megszegése azonban csak a fogyókúra sikertelenségéhez, később pedig visszahízáshoz vezet.

A kutatók később szeretnék kiterjeszteni vizsgálatukat a különböző táplálkozási szokásokkal rendelkező csoportokra, hogy megtudják, miként a legegyszerűbb javítani az étkezési rutinon.

A legjobb diétás nassok

Nemcsak kevés kalória és sok-sok fogyasztó hatóanyag van bennük, de nagyon finomak is. Ha ilyen nassolnivalókat választasz, akkor a diéta alatt sem fogod úgy érezni, hogy csak fűrészport ehetsz.

Ezt is szeretjük