Azt hiszed, fogyaszt, pedig jobban hizlal, mint a cukor!
Amellett, hogy a szacharinnak kellemetlen utóíze van, még csak nem is hatásos a diéta során.

cukor szorva
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan próbálják diétás italokkal helyettesíteni fogyókúra idején a szénsavas, cukros üdítőket - joggal gondolva, hogy ezzel segítik a fogyást.

Egy, a Nature magazinban nemrégiben megjelent cikk tanúsága szerint azonban nem feltétlenül teszel jót, ha szacharinra váltasz.

Felborítja a cukoranyagcserét

A Jotham Suez vezetésével végzett egérkísérlet során az állatok ételéhez energiamentes édesítőszert - szacharint - adagoltak, majd figyelték a változásokat. A cukrot fogyasztó kontrollcsoporthoz képest a kísérleti állatok anyagcseréje megváltozott.

Akár normál, akár magas zsírtartalmú étrenden tartották őket, az édesítőt fogyasztó állatok vércukorszintje meglepő módon magasabb volt, mint a cukrot fogyasztóké. Emelkedett éhomi vércukorszintet, valamint csökkent glükóztoleranciát is megfigyeltek a szacharint kapott egereknél.

Megváltozott bélflóra

A tudósok szerint a megváltozott anyacsere oka, hogy az édesítő befolyásolja a bél baktériumflóráját. Elméletük alátámasztására a kísérleti állatok baktériumflóráját antibiotikum-kúrával irtották ki. Ezt követően nem mutatkozott különbség a kísérleti állatok és a kontrollcsoport vércukorszintjében.

A kutatók humán kísérletek segítségével is igyekeztek alátámasztani vizsgálataikat: négyszáz önkéntest vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az édesítőszert fogyasztó emberek bélflórája nagymértékben eltér a cukrot fogyasztókétól.

Elhízást okoznak az édesítőszerek

Korábbi cikkünkben is ismertettünk már olyan külföldi kutatást, amely az édesítőszerek cukoranyagcserét befolyásoló, összességében hizlaló hatását támasztotta alá. Susan E. Swithers többféle mesterséges édesítő hatását is vizsgálta: kutatásai szerint az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám vagy szacharin fogyasztása legalább akkora eséllyel vezet elhízáshoz, mint a cukros ételeké-italoké. Ennek okát a kutatónő abban látja, hogy a mesterséges édesítőszerek hatására az elfogyasztásukat követő órákban a szervezet olyan hormonokat termel, amelyek zsírraktározásra ösztönzik a testet. Eredményei egybecsengnek Jotham Suez vizsgálataival.

Mivel édesíts?

Joggal merül fel benned a kérdés, hogy amennyiben a fogyókúra során sem a cukor, sem a mesterséges édesítők használata nem javasolt, mégis mivel édesíts. Egyfelől ajánlott kipróbálnod az olyan természetes édesítőket, mint a xilit, a sztívia vagy az eritrit.

Másfelől fontos, hogy belásd, szükségtelen, hogy minden étel-ital édes legyen. Néhány hét leforgása alatt szervezeted hozzászokik a kevésbé édes ízekhez, és képes leszel élvezni például egy-egy gyógytea - borsmenta vagy akár csalán - ízét, édesítés nélkül.

Ezt is szeretjük