Miért hizlal, ha kávéval indítod a napot? A stresszhormonként ismert kortizol felelős érte
A napi koffeinadag bevitelére nem a reggel a megfelelő időpont.

kave hizlal depresszio
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan még fel sem ébredtek, de első útjuk rögtön a konyhába vezet, hiszen ilyenkor jó ötletnek tűnik felhörpinteni egy erős kávét. A szakemberek azonban másképp vélekednek erről.

Egészséges felnőtt szervezet esetében az ajánlott napi koffeinbevitel 37-319 milligramm az Európai Unió és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása alapján. Ennek legjelentősebb forrása a kávé, melyből évente fejenként nyolcszáz csészével kortyolnak el világszerte. A koffein fokozza az agy vérellátottságát, javítja a megfigyelőképességet, és csökkenti az álmosságot, korántsem mindegy azonban a testsúlyod és a közérzeted szempontjából, mikor fogyasztod.

Hizlal-e a kávézás?

Az éhgyomorra kávézás káros hatásának megértéséhez meg kell ismerned, mi történik ilyenkor a szervezetedben.

A stresszhormonként is ismert kortizol, a mellékvese hormonja közvetlen összeköttetésben áll a szervezet belső órájával, ennélfogva lényeges szerepet játszik az éberség és a figyelem fenntartásában. A hormonszint ébredés után rendkívül magas, egészen nyolc-kilenc óra tájékáig.

Ez a hormon ugyancsak közrejátszik a szénhidrát-anyagcsere folyamatánál: fokozza a májban a keményítő szőlőcukorrá alakítását, illetve serkenti a zsírok és a fehérjék lebontását, sőt, cukorrá alakítja az aminosavakat is. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy éhes lehetsz tőle.

A koffein úgy élénkít, hogy löketet ad a kortizol termelésének. Ezt a hatást azzal tompíthatod, ha a kávé elfogyasztása előtt reggelizel. Ha egy fehérjedús étkezéssel indítod a napod, és csak ezután iszod meg az első feketét, akkor szabályozhatod a kortizol által kiváltott éhséget, csökkentheted az étvágyad és a nassok iránti sóvárgást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Sara Gottfried értekezésében arról számol be, hogy legtöbbünknek eszébe sem jut az elhízást a reggeli szokásokkal összefüggésbe hozni. Gottfried azt tanácsolja, az első kávé elfogyasztását időzítsd 9:30 és 11:30 közé, miután a kortizolszint visszaállt normál állapotába. Ellenkező esetben koffeintolerancia alakulhat ki, aminek köszönhetően idővel két kávé is kevés lesz ahhoz, hogy ébren maradj. Ez az állandó levertség nassoláshoz, hízáshoz, sőt, a hormonháztartás felborításával depresszióhoz is vezethet.

Béltisztító, zsírégető turmixok

Finomak és laktatóak, ráadásul rostban gazdagok. A főétkezések közé is beiktathatod őket, ha fogyni is szeretnél.

  

Ezt is szeretjük