Meglepő lehet, pedig hízáshoz vezet: 4 ártalmatlannak tűnő esti szokás, ami szabotálja a fogyást
A helytelenül berögzült esti szokások is hízáshoz vezethetnek, olyanok is, amikre sokan nem gondolnának.

GettyImages-1217412632
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben olyan évek óta bevált esti szokásokat követnek, amiknek bizonyos elemei hosszú távon hízást, a zsírpárnák lerakódását eredményezhetik.

Számos dolog vezethet elhízáshoz, a rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód, az alváshiány, a stresszes élet, de hátterében állhatnak genetikai okok vagy betegség is - mindezek mellett a helytelen éjszakai szokások idézhetik elő.

Hízást okozó esti szokások

Koffeintartalmú italok fogyasztása este

Nem javasolt az esti órákban koffeinos italt fogyasztani, mert akadályozhatja a pihentető alvást. Az alvászavar pedig felboríthatja a hormonháztartást, befolyásolva ezzel az éhség- és teltségérzetet. Lehetőleg 6-8 órával az elalvás előtt fogyaszd el az utolsó koffeines italt.

GettyImages-1363784543

2006-ban egy átfogó tanulmányt végeztek az alváshiány és az elhízás kapcsolatáról. A 16 évig tartó kísérletben közel 70 ezer normál testalkatú alany vett részt, és az derült ki a kutatás végén, hogy azok, akik maximum 5 órát aludtak éjszakánként, 15%-kal nagyobb eséllyel váltak túlsúlyossá, mint a csoport többi tagja. Az alváshiányos alanyok másnap több kalóriát fogyasztottak, és az esti órákban is többet nassoltak.

A vacsora a legkiadósabb az étkezések közül

Egy 2013-ban végzett kutatás szerint az étkezések mennyisége is befolyásolja a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat, még akkor is, hogyha mindennap ugyanannyi kalóriát visz be az illető. Azok, akik reggelire többet esznek, mint vacsoraidőben, hatékonyabban fogynak, mint akik az ellenkezőjét teszik.

A jelenség abból is következhet, hogy kutatások szerint az esti órákban gyakran valami gyors, kalóriadús harapnivaló után néznek az emberek, pedig ekkor már sokkal kevesebb fizikai aktivitást végzünk, mint napközben. A pluszkalóriákat nem használja fel a szervezet, hanem elraktározza zsír formájában.

A vacsora kihagyása

A másik véglet sem ideális, hogyha a vacsorát teljes mértékben átugrod - természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik szakaszos böjtölést tartanak, bár annak követése sem javasolt mindenkinek. A nap utolsó étkezésének kihagyása azt eredményezheti, hogy az így kihagyott kalóriák a másnapi reggelinél kerülnek pótlásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éhségért felelős hormonok mennyisége hosszabb koplalás után megnövekszik a szervezetben, ezért gyakran előfordul, hogy másnap az emberek túlkompenzálják a hiányt. Emellett ha éhesen mész lefeküdni aludni, az lassíthatja az anyagcserét, ami hosszú távon zsírraktározáshoz vezethet. 

Étkezés a televízó előtt

Bár sokan szeretik egy kellemes film vagy sorozat társaságában elfogyasztani vacsorájukat, helytelen szokás. Akik a tévé előtt esznek, azok késleltethetik a jóllakottság érzetét, mert nincsenek mentálisan jelen a táplálkozás közben. Egy 2013-as kutatásban is bebizonyították, hogy azok, akik elterelik a figyelmüket étkezés közben, hajlamosabbak a túlevésre.

Helyette inkább élvezd a vacsorát, fókuszálj az ízlelésre, alaposan rágd meg a falatokat, így hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzete, és kevesebb kalória kerül bevitelre.

16 étel, ami zsírraktározásra ösztönzi a testet, gátolja a fogyást

A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása erősen mérsékelendő fogyókúra alatt, aminek komoly okai vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük