A családtól kapod, és fontosabb, mint a genetika: ezért híznak el a túlsúlyos szülők gyerekei
Nagyon nem mindegy, milyen szokásokat tanultál.

kover csalad
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran megfigyelhető, hogy az elhízott szülők gyerekei életük valamelyik szakaszában előbb-utóbb túlsúlyt szednek magukra. A legtöbben ezt a hízásért felelős gének munkájával azonosítják, pedig nemcsak erről van szó.

A Michigani Egyetem statisztikái szerint 80% a valószínűsége, hogy a plusz kilókkal küszködő anya és apa olyan gyereket nevel, aki elhízik. A genetika azonban ezeknek alig 5-10%-áért felelős. A fő bűnös maga a családi környezet és az ott eltanult szokások.

Hízást elősegítő szokások

A család ételhez és mozgáshoz fűződő viszonya sokkal fontosabb tényező a testsúly alakulásában, mint a gének. Amennyiben az öröklött tulajdonságok miatt valaki hízásra lenne hajlamos - kivételesen ritka genetikai rendellenességeket leszámítva -, akkor is le tudna fogyni, és képes lenne egészséges testsúlyt tartani, ha megfelelően táplálkozik, és aktív életet él.

A családi környezetben tanultak nagyon sok táplálkozással, mozgással kapcsolatos mintát rögzítenek már gyerekkorban. A megkövesedett rutinná alakult rossz szokások pedig megnehezítik az életmódváltást, ami a tartós fogyás feltétele lenne. 

csaladi etkezes

Egyáltalán nem mindegy, hogy, ha egy gyerek csemegét keres a hűtőben, akkor sütemény, cukros édesség vagy felkockázott és megmosott gyümölcsök, zöldségek várják-e. Nagyrészt ugyanis megszokás kérdése, hogy mennyire fogyaszt valaki szívesen kalóriaszegény, tápanyagokban gazdag, de a cukros ételeknél kevésbé édes táplálékokat. 

Ugyanígy a zsírban gazdag, előre elkészített, ízfokozókkal, sóval teli ételek és a szénsavas, cukros üdítők szeretete is nagyban függ attól, milyen volt a család hozzáállása ezekhez. Akik helyettük magvakat, teljes kiőrlésű, házi készítésű finomságokat fogyasztanak, mert ezt szokták meg, nagy előnyben vannak. 

Kiemelkedő jelentőségű szokás egy családban a főzés. Az adatok szerint az étterembe, menzára járó családoknál jelentősen karcsúbbak, akik rendszeresen, egy ebédlőasztalnál ülve, otthoni ételt esznek. A házi készítésű ételek nemcsak kalóriában szegényebbek, de vitamint, ásványi anyagot - kalciumot, vasat, folsavat - is többet tartalmaznak, ami hozzájárul az egészséghez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagy a különbség az aktív, rendszeresen mozgó családok, illetve azok között, akik főként passzívan - tévézéssel, olvasással vagy a számítógép előtt - töltik a szabadidejüket. A legjobb, ha csak heti 10-15 órát ül a család képernyő előtt - számítógép vagy tévé -, ami körülbelül napi két órának felel meg. A többi szabadidő telhet a szabadban kutyasétáltatással, sporttal, játékkal vagy akár a lakáson belül valamilyen aktivitással. Akárcsak a gyümölcsfogyasztás esetében, itt is valószínűbb, hogy, ha a gyerekek azt látják, hogy a szülőjük szívesen sportol, akkor nagyobb eséllyel fogják maguk is élvezni a mozgást felnőttként.

Természetesen az ilyen régen berögződött szokások megváltoztatása egyáltalán nem egyszerű. Az emberi természet fontos jellemzője a változás elutasítása és az ismeretlentől való félelem. Különösen megnehezítheti a változások bevezetését, ha a család nem minden tagja ért velük egyet. A helyzet megoldásában nagyon fontos a kommunikáció, valamint szükség esetén érdemes lehet lépésenként átalakítani a közös rutint. Nagyobb ellenállás esetén jó módszer lehet, ha nem próbálsz semmit senkire ráerőltetni, csak saját szokásaid megváltoztatásával mutatsz pozitív példát.

Szokások a tartós fogyásért

Ha nemcsak jojózni szeretnél, akkor ezeket az egyszerűen beiktatható szokásokat tedd a mindennapjaid részévé a rossz minták helyett.

Ezt is szeretjük