Ez történik a hormonjaiddal, amikor stresszelsz: az étvágyadra is durva hatással van
Összeszorul a gyomrod, izzadsz, össze-vissza eszel. Ismerős?

kover no hormonok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak, akik örömükben, ünneplésként, jutalomként esznek, mások a bánatukat fojtják a szokásosnál kiadósabb vacsorába, ám a számos emóció közül a túlevésre a leggyakrabban talán az idegesség sarkallja az embereket. Ennek azonban nemcsak pszichológiai, de hormonális oka is van.

Míg a hirtelen érkező stressz, amikor szinte görcsöl a gyomrod a feszültségtől, inkább lecsökkent étvággyal jár, addig, ha hosszútávon nyomás alatt vagy, az éhségnövelőként működik. Elmondjuk, miért!

Hízás stressztől

A stresszhormonként ismert kortizol kritikus fontosságú az emberi szervezet megfelelő működése során. A kortizolt a mellékvese választja ki, méghozzá normális esetben a nappali életmódot folytató állatokra jellemző diurnális ritmus szerint. A véráram kortizolszintje a napszakoknak megfelelően változik: reggel a legmagasabb, éjfél körül pedig a legalacsonyabb.

csalas

A kortizol szerepet játszik a vérnyomás fenntartásában, sőt, a testnek energiát biztosító folyamatokban is részt vesz. Ez a hormon stimulálja a zsír és a szénhidrátok anyagcseréjét, ami gyorsan erőforrásokkal látja el a szervezetet. A kortizol serkenti az inzulin kibocsátását, így ezáltal a vércukorszint alakulását is meghatározza. Ebből következően az étvágyra is jelentős befolyással bír. A megemelkedett kortizolszint az édes, zsíros és erősen sós ételek iránti vágyakozást növeli.

A hormon tartósan magas mennyisége miatt ráadásul a test kevesebb tesztoszteront termel, ami nemcsak férfi nemi hormon, de az izomtömeg megtartásában is fontos szerepet játszik. A tesztoszteronszint drasztikus csökkenése izomveszteséggel járhat együtt, minek következtében lassul az anyagcsere, és visszaesik a test kalóriaigénye. Ez szintén vezethet hízáshoz. A stresszes időszakok ráadásul gyakran járnak együtt időhiánnyal is, amikor az ember még inkább úgy érzi, nincs arra kapacitása, hogy valami egészséges, alakbarát ételt készítsen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kortizolt azért hívja a köznyelv stresszhormonnak, mert fokozott elválasztására fizikai vagy pszichológiai stressz alatt kerül sor, ami a normális kibocsátási ritmust felborítja, és a túlélőmechanizmusokat is beindítja. Ez nemcsak tartalékolással, azaz hízással járhat együtt, de azt is befolyásolja egy amerikai kutatás szerint, hogy hova rakódik le a felesleg. A megemelkedett kortizolszint legerősebben a hasi, viszcerális hízásra van kihatással, mely a legveszélyesebb hízástípus.

Fokozott kortizoltermelésre azonban nemcsak stressz esetén kerül sor. Egyes betegségek - mint a Cushing-szindróma - is okozhatják, aminek egyik tünete lehet a a hízás.

A kortizolszint és a stressz csökkentésére jó módszer lehet a rendszeres mozgás, a meditáció, ám az is előfordulhat, hogy csak az élet egyes területein végrehajtott változtatással sikerül kiszabadulni az állandó nyomás alól.

Brutálisan sok bennük a kalória

A csokoládéban rengeteg, 100 grammonként mintegy 600 kalória van. A következő ételek azonban még ezt is képesek felülmúlni, így nem árt, ha ezekkel inkább vigyázol!

Ezt is szeretjük