Leadtál 5 kilót, de 7-et híztál vissza?
Elmondjuk, miért történt!
Olvasd el, mit mond a visszahízásról az endokrinológus, és lépj ki a jojózás ördögi köréből!

nagykep?cikkid=164330&kep=merleg hizas1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyors fogyókúrás tippek, módszerek népszerűségét igazolja, hogy a netezők az egyik leggyakrabban az ezekhez kapcsolódó kulcsszavakra keresnek rá. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa azonban arra figyelmeztetett, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa.

Ki ne szeretne hetente akár öt-hat kilótól is megszabadulni? Ez sajnos sokakat arra sarkall, hogy ésszerűtlen, egészségtelen fogyókúrás módszereket próbáljanak ki, ami azonban általában nem marad hátrányos következmények nélkül. A túlzottan gyors súlyvesztés után az esetek többségében még jelentősebb súlyfelesleg rakódik le, vagyis beindul a jojó-effektus. Olvasd el, milyen fontos összefüggésekre hívja fel a figyelmet dr. Katona Evelin!

Hízás a gyors fogyókúrás tippektől? 

Amikor a szervezet kevesebb energiához jut, mint amennyit igényelne, akkor a tartalékokat kezdi el hasznosítani. Elsődlegesen a raktározott glikogénhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban találhatóak.

Ha ez a forrás kifogy, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Csak akkor következnek a zsírok, ha a glikogén és a nem életfontosságú fehérjék már kimerültek.

A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ahogy csökken a mennyiségük, úgy veszít vizet is a szervezet. A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás meggyőzi a fogyókúrázókat, holott a leadott súly döntő része víz, és nem igazán zsír.

Ahhoz, hogy körülbelül fél kiló zsírt leadj, közel 3500 kalória hiányára van szükség. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere, ezzel pedig a fogyás is.

Hogyan következik ebből a hízás?

A fogyókúránál az agy hypothalamus nevű része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az anyagcserét, hogy visszaszerezze az elvesztett energiát. Ráadásul a diéta ezen szakaszában az aminosav- és fehérjeveszteség az izomzat csökkenéséhez is vezet, ami szintén lassítja az anyagcserét.

Ekkor következik be a fogyás megtorpanása, ami miatt sokan feladják a diétát. Ennek következménye lesz, hogy az illető gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Az is gyakori, hogy a csalódás miatt az evéskényszer is erőteljesebb.

Kijelenthető, hogy a gyors fogyókúrás módszerek ugyan hatékonynak tűnnek rövid távon, ám az eredmények nem fenntarthatóak. Ráadásul a villámdiétázók köréből a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt sokkal több túlsúlyos és elhízott személy kerül ki. 

A gyors súlyvesztés következményei

Dr. Katona Evelin szerint a túl gyors fogyás egészen biztosan nem egészséges. A kiegyensúlyozott, tartós zsírvesztés alapja az életmódváltás, megfelelő táplálkozással, mozgással és pihenéssel.

A heti nagyjából egykilós fogyás az a tempó, amely fenntartható és végleges eredményeket hozhat. Ha ennél sokkal többet fogysz egy hét alatt, feltétlenül keresd fel az orvosod, ugyanis ilyenkor erősen megnő a csontritkulás, a depresszió, az alvászavarok és más egészségügyi problémák esélye.

Amennyiben a súlyvesztés nem szándékos, akkor ki kell vizsgálni, hogy nem állnak-e hormonális okok a háttérben, például pajzsmirigy-rendellenesség vagy éppen kezdődő cukorbetegség. Ugyanígy a hízás hormonális hátterét is érdemes megvizsgálni, hiszen számos betegség oka és tünete is lehet a súlygyarapodás.

Nyilvánvaló elhízás esetében az endokrinológusnak feltétlenül meg kell vizsgálni az anyagcsere működését, és amennyiben hormonális okokra derül fény, el kell kezdeni a kezelést. Ennek eredménye hosszú távon a testsúly visszarendeződése lehet, amit persze ebben az esetben is elősegíthet az egészséges életmód kialakítása.  

Ezt is szeretjük