Rengetegen esküsznek a hindu diétára, itthon kevesen ismerik - Így segít az indiai konyha a fogyásban

Az indiai ételek szerelmeseinek még a fogyókúrában is segíthetnek kedvenc fogásaik.

hindu-dieta1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden kultúrának vagy éghajlati egységnek megvannak a saját étkezési szokásai, így az ezekből kialakított fogyókúrás étrendeknek is számos kedvelője akad - és nem csak az adott nemzetek szeretik ezeket a diétákat. Elég csak a mediterrán vagy az északi diétára gondolni, ezeknek a étrendeknek szép számmal akadnak követői az egész világon.

Minden kultúra gasztronómiai világában vannak olyan jellegzetes összetevők, alapanyagok vagy elkészítési szokások, amiket a fogyni vágyók is bátran használhatnak, így a főként indiai konyhát alapul vevő hindu diéta is sokak számára kedvező lehet.

Hogyan működik a hindu diéta?

A hinduk által is alkalmazott étrend nemcsak a fogyásban, hanem az egészség megőrzésében is segít, viszont fontos leszögezni, hogy nem mindenki alkalmas rá, hogy kövesse. Az alapja a zöldségek és gyümölcsök mellett a sok tejtermék, viszont a hindu diétában egyáltalán nem találhatók meg a húsok, halak, tengeri herkentyűk vagy a tojás. Így csak azoknak ajánlják a szakértők, akik nem laktózérzékenyek, viszont a vegetáriánus életmód nem áll távol tőlük. Ez a hindu vallásos szövegekben fellelhető ahimsának, vagyis az összes élőlény elleni erőszakmentesség gyakorlásának a hozománya.

hindu-dieta4
Fotó: triloks / Getty Images Hungary

A változatos és egészséges ételek mellett a hindu diéta sikere az adagokban rejlik. A hinduizmusban az ételek fogyasztásának mérséklését fontos erénynek tekintik, amelyet mitaharának hívnak, ezáltal pedig alacsonyabb lesz a kalóriabevitel is. Ráadásul, mivel sok rostban gazdag ételt ajánlanak, ezáltal az emésztési folyamatok is sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, és sokáig teltségérzetet biztosítanak. 

Az egészségre is pozitív hatással van a hindu étrend

Azt is sikerült alátámasztaniuk a kutatóknak, hogy Indiában a változatos, lakto-vegetáriánus étrendet követők nemcsak sokkal karcsúbbak, de szervezetük is egészségesebbnek számított, ellentétben azokkal, akik teljesen más módon étkeznek.

A sok rost- és antioxidáns-tartalmú étel a szívre is pozitív hatással van. A húsmentes étkezés csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, viszont a HDL-ét is, amit jó koleszterinnek szoktak nevezni. Ezért fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű tejtermék bevitele, hogy ez a szint visszatérjen a megfelelő értékekhez.

hindu-dieta3
Fotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary

Az étrenddel kapcsolatban a kutatók a nagyon magas antioxidáns-tartalmat nemcsak a szív egészségével hozták kapcsolatba: ezek a tápanyagok csökkenthetik a krónikus gyulladásokat és az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Egy 100 fős indiai tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik lakto-vegetáriánus vagy ovo-lakto-vegetáriánus étrendet követtek, a vér antioxidánsszintje magasabb volt, mint a nem így étkezők körében. A hindu étrend ráadásul gazdag B12-vitaminban és gazdag cinkforrás is.

Ilyen ételeket tartalmaz a hindu diéta

Bár az étrend alapját a vallás képezi, fogyni vágyók számára is ajánlott betartani az előírásokat, hiszen nagyon eredményes lehet a diéta, ha az indiai módszert alkalmazod. 

hindu-dieta2
Fotó: enviromantic / Getty Images Hungary

Fehérjeforrások: csicseriborsó, bab, egyéb hüvelyesek, diófélék, magvak és szójatermékek.

Keményítők: rizs, csicseriborsó, édesburgonya, kenyér - mint naan - zab, kukorica és az olyan gabonafélék, mint az amaránt, quinoa és köles.

Gyümölcsök: alma, szőlő, banán, kókuszdió, áfonya, eper, szeder és avokádó.

Zöldségfélék: spenót, sárgarépa, brokkoli, karfiol, káposzta, paradicsom, saláta, uborka, retek és fehérrépa.

Fűszerek: kurkuma, kömény, kardamom, fahéj, garam masala, gyömbér.

Tejtermékek: tej, joghurt, tejföl, sajt és tejszín.

Zsírok: vaj, ghee - egyfajta tisztított vaj, amelyet Indiában széles körben használnak főzőzsírként -, kókuszolaj, olívaolaj és avokádóolaj.

A 8 legerősebb fogyókúrás fűszer: segítik a súlycsökkenést, teltségérzetet okoznak

Az alábbi fűszerek többsége a legtöbb konyhában megtalálható, így könnyen és egyszerűen beépíthetőek az ember étrendjébe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük